Politika

ŠTA GOD DA ODLUČE - POGRIJEŠIĆE Za i protiv koalicije SDS i PDP sa SNSD na nivou BiH

Partija demokratskog progresa je odbacila ponudu SNSD za zajednički ulazak u Savjet ministara BiH, a u SDS još važu argumente za i protiv moguće koalicije.

ŠTA GOD DA ODLUČE - POGRIJEŠIĆE Za i protiv koalicije SDS i PDP sa SNSD na nivou BiH
FOTO: SRPSKAINFO

Te informacije je Srpskainfo dobila nezvanično od izvora u partijama, dok se zvaničan stav očekuje kasnije.

Predsjedništvo PDP smatra da bi ulazak u Savjet ministara BiH bio previše štetan za PDP i da je bolja opcija da se podrže sve odluke na nivou BiH od interesa za Srpsku, ali bez koalicije sa SNSD. Teško da će takav stav biti promijenjen. Ostaje jedno mogućnost neke saradnje na lokalnom nivou, ali tu nema ništa novo – kaže naš izvor.

Međutim, analitičari se slažu da su opozicione partije u RS u teškoj poziciji i da će, šta god da odluče u ovom slučaju, osjećati posljedice.

Doktor političkih nauka Vlade Simović objašnjava da je u RS jako bitna tema nacionalnog jedinstva, posebno jer smo imali ratno iskustvo u kome je ta vrsta jedinstva bila neophodna za opstanak Srba i Srpske. Zbog toga, dodaje Simović, ta tema i danas dominira javnim prostorom, a one partije koje na tome insistiraju mogu da računaju na veću podršku naroda.

Prema riječima Simovića, trenuto je percepcija građana da su SNSD i Milorad Dodik ti koji insistiraju na nacionalnom jedinstvu.

Foto: screenshot N1
Foto: screenshot N1
Vlade Simović

– Zato je mudro da SDS i PDP prihvate ruku pomirenja. Zbog građana koji to žele, a istovremeno učešće u sistemu raspodjele funkcija i vlasti bi im omogućilo da ostanu u sistemu moći koji je jako bitan da biste opstali na političkom tržištu. Ali, s druge strane, one bi tim potezom rizikovale da izgube svoje najtvrdokornije pristalice, dok je istovremeno neizvjesno da li bi imali uspjeha kod onih koji su za tu vrstu nacionalnog jedinstva. Dakle, i jedna i druga odluka imaće određene posljedice po njih jer je opozicija zaista u vrlo lošoj situaciji i pitanje je kojom politikom može da se vrati u igru – kaže Simović za Srpskainfo.

Direktor Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković smatra da je u ovom slučaju najbolje srednje rješenje koja podrazumijeva da SDS i PDP ne uđu u vlast na nivou BiH, ali da, zajedno sa SNSD, podrže svaku odluku koja je na strani Srpske.

Foto: ATV/RAS Srbija
Foto: ATV/RAS Srbija
Drago Vuković

– Mislim da je za opozicione partije bolje da ne uđu u vlast u Sarajevu, obzirom da je iduća godina izborna te da su u dosta lošoj poziciji imajući u vidu prošle izbore. Time bi se kod građana stekao utisak da im nije previše stalo do vlasti, nego do nekih drugih interesa. Ako bi neko od ovih ljudi dobio ministarsko mjesto, u narodu bi se moglo prokomentarisati da je to vlast radi vlasti. Dakle, ako hoćete da podržite srpsku politiku u Sarajevu, ne morate da uđete u vlast. Dobro je da se pojača taj nacionalni interes i jedinstvo u Sarajevu. Tamo se ne brane klasični politički interesi, nego interesi RS i taj kapacitet je veoma važan zbog stabilnosti odnosa i mogućih kriznih situacija – kaže Vuković za Srpskainfo.

Glavni odbor SDS

Kada je riječ o SDS, oni će u nedjelju u Istočnom Sarajevu imati sjednicu Glavnog odbora.

Kod njih je situacija nešto složenija jer postoji dosta različitih mišljenja u partiji, zbog čega naši izvori u toj partiji vjeruju da se odluka o koaliciji neće znati na Glavnom odboru, nego da će zaključci biti u smislu da se nastave kontakti sa SNSD, svjesni da će formiranje Savjeta ministara BiH još sačekati, te da nema potrebe da se SDS odmah izjašnjava o ponudi SNSD, za koju smatraju da je neozbiljna jer je Milorad Dodik minstarsko mjesto ponudio isključivo lideru partije Vukoti Govedarici, umjesto da ostavi da SDS odluči ko bi bio potencijalni kandidat za ministra.