Društvo

ŠTA KADA POSUMNJATE DA IMATE KORONU Dr Jovanović objašnjava kada je pravo vrijeme da se TESTIRATE

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović izjavila je sinoć da osobe koje imaju temperaturu i kašalj treba da urade testove u roku od dva, tri dana od pojave simptoma.

ŠTA KADA POSUMNJATE DA IMATE KORONU Dr Jovanović objašnjava kada je pravo vrijeme da se TESTIRATE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE

Na usluzi su domovi zdravlja, u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, tada je potreban PCR test – istakla je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, ponovno testiranje za osobe koje su završile liječenje nije potrebno, pišu Novosti.

Pročitajte još

– Radi se o primjeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primijenili od avgusta. Poslije 14 dana provedenih u kući, zaključkom ljekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju liječenje u bolnici, ljekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno – kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

Pošto se u svakodnevnom radu sreću s korona virusom, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, kako je rekla, važi isti princip.

Napominje da je dovoljan izvještaj ljekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.

– Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja vjerujem da će tokom vremena biti brojnih promjena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primjenjuje u svijetu, praćenja i kontrola epidemije, primjenjuje se i kod nas – zaključuje Jovanovićeva.