Banjaluka

Šta nam je donijela prva kiša: Lokve i zapušena kanalizacija kao STATUSNI SIMBOL Banjaluke

Lokve i zapušena kanalizacija postali su već godinama statusni simbol nekih dijelova Banjaluke, jer pojavom prve jače kiše ovdje sve stane.

lokva kod lesnine u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sve stane u bukvalnom smislu te riječi. Gužve na svakom koraku, automobili se okupaju, a građani žale na fekalije.

Ono što posebno treba da zabrine je to da zbog loše putne infrastrukture u gradu na Vrbasu jača kiša napravi manji bazen na ulicama, što predstavlja ogroman problem i za pješake i za automobile. 

Stručnjaci pali na ispitu

Lokva kod Lesnine se otprilike može opisati kao statusni simbol, a prva jača kiša znak je za haos u ovom dijelu Banjaluke, i to traje već deceniju.

Vozači koji svakodnevno saobraćaju ovim putem tvrde da nije bilo jače kiše a da ovaj put nije poplavljen. 

– Ovdje živim skoro 30 godina, i ne mogu se sjetiti da nakon kiše nije bila poplava na ovom putu. Ne razumijem naše stručnjake koji ne mogu riješiti problem koji traje toliko dugo. Kad je rađena kružna raskrsnica mislili smo da će ovaj problem biti riješen, ali je ostalo sve po starom – istakao je Mladen O, mještanin naselja Lazarevo. 

Ništa bolja situacija nije ni sa naseljem Obilićevo i Vilsonovom ulicom. Nakon rekonstrukcije i presvlačenja ulice pojavili su se prvi problemi.

– Izvođač radova je presvlačenjem asfalta prekrio šahtove u ulici koji se više ne vide. Voda normalno nema kud da otiče i imamo poslije svakog nevremena ili jače kiše poplave  – priča Dario O.

Miris fekalija

Susjedno naselje Starčevica muči istu muku. Mještani ističu da su pred svaku prvu i svaku narednu kišu, u ulici Majke Jugovića – 18, 20, 22, 24, godinama vijesnik jeseni fekalni “mirisi” koji se šire ulicom. 

Pročitajte još

– Više od 10 godina problem kanalizacionog smrada u ovom dijelu Starčevice ne zanima nikoga. A zašto i bi, kad se na samo nekoliko desetina metara još jači fekalni smradovi šire obalom Vrbasa, naročito pred kišu, što je takođe problem koji gradski oci obećavaju da će riješiti već decenijama. Doduše, obećavaju u predizbornim kampanjama, a kad se birališta zatvore nastupi amnezija i tako već bar 20 godina. Sve se mijenja osim toga – priča mještanka Starčevice koja nije željela da otkriva identitet.

A u prigradskim naseljima,  po riječima Gorana Kneževića, predsjednika MZ Gornja Piskavica, situacija je još gora. Osim što je kanalizacija zapušena, ovdje se ne rade  nikakvi infrastrukturni projekti. U Gornjoj Piskavici nije se radilo ništa godinama.

– Juče i prekjuče je padala malo jača kiša i sve se zapušilo. Voda iz šahtova izlazi na put i pravi užasne smetnje. Putevi su takođe u katastrofalnom stanju. Saradnje sa Gradom skoro i nemamo, iako svakodnevno šaljemo dopise sa ovim problemima – rekao je Knežević.

Gradilišta mnogo, radnika malo

Iz Grada Banjaluke ipak najavljuju preko potrebne radove. Gradonačelnik Draško Stanivuković je istakao da na području grada trenutno ima 127 aktivnih gradilišta.

 – Gradimo puteve, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, sportska igrališta, saniramo makadamske puteve, ali imamo i velike projekte poput obnove Kuće Milanovića kao prvog kulturnog centra od Bana Tise Milosavljevića. Svakodnevno obilazimo gradilišta i možemo reći da smo zadovoljni dinamikom, ali uvijek može biti i bolje – poručio je ovo gradonačelnik komentarišući sve one projekte zahvaljujući kojim Banjaluka poprima obrise modernog, evropskog grada.

Kako je pojasnio, veliki izazov predstavlja manjak radnika, zbog čega građevinski sektor često ne može pratiti zadanu dinamiku.

Podsjećamo, prethodna dva dana padala je jaka kiša koja je izazvala velike probleme u pojedinim dijelovima grada na Vrbasu, a ekipe su bile u pripravnosti zbog mogućih poplava. A poplave iz aprila mjeseca u naseljima Obilićevo, Starčevica i Dragočaj nisu bila opomena Gradskoj upravi da preko ljeta riješi bar neke probleme, jer je prva jesenja kiša napravila identične probleme.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije