Politika

Šta poslije odluke Ustavnog suda Srpske: Vlada izgubila pravo da utvrđuje koliki je BORAČKI DODATAK, u Narodnoj skupštini masovno neobaviješteni

Utvrđuje se da član 16. stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud RS inicijativa za Krivični zakon Rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Osporeni član zakona propisano je da odluku o utvrđivanju osnovice za borački primanja donosi Vlada početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava.

Konkretno, mjesečna primanja po ovom zakonu su: boračaki dodatak, lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, dopunsko materijalno obezbjeđenje, porodična invalidnina, povećana porodična invalidnina kao stečeno pravo, uvećana porodična invalidnina i posebno mjesečno primanje. Godišnja primanja po ovom zakonu su borački dodatak i naknada za odlikovanje.

Osnovicu za svako od ovih primanja do sada je utvrđivala Vlada RS, sve dok Ustvani sud RS to nije osporio na sjednici 31. januara. Vlada i resorno ministarstvo o toj odluci za sada ćute. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštitet RS pitali smo da li su upoznati sa odlukom Ustavnog suda RS, kako će reagovati na nju i da li će uticati na visinu osnovice za borački dodatak, koja se primjenjuje od 1. januara, ali odgovore, za sada, nismo dobili. Inače, inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnost podnio je Mirko Kajganić iz Stanara.

Protest BORS-a protiv 25. novembra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ukratko, sporne su dvije stvari u zakonu – to što je nadležnost za utvrđivanje mjesečnih i godišnjih primanja boračke populacije sa Narodne skupštine prebačeno na Vladu. I što ta odluka zavisi od “visine raspoloživih sredstava”.

-Imajući u vidu navedeno, Sud je ocijenio da ovlašćenje dato osporenom zakonskom odredbom Vladi da svojom odlukom utvrdi osnovicu početkom svake godine, u skladu sa visinom raspoloživih sredstava planiranih u budžetu za tu godinu, vodeći računa o dostignutom nivou prava, po svojoj suštini, izlazi izvan okvira ustavnih nadležnosti izvršne vlasti… te predstavlja diskreciono ovlašćenje za utvrđivanje osnovice za obračun mjesečnih i godišnjih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite – navodi se u odluci Ustavnog suda RS.

Član Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine, Radislav Dončić, kaže da je sada red da Narodna skupština donese odluku o visini boračkog dodatka.

Radislav Dončić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ali, ne vjerujem da će to vlast da uradi jer oni ne poštuju ni odluke Ustavnog suda. Dosta ih je doneseno koje se ne poštuju. Ne očekujem da će oni bilo šta uraditi. Osnovica za borački dodatak od 1. januara je 3 KM – kaže Dončić za Srpskainfo.

Za komentar smo pitali predsjednika Narodne skupštine, Nenada Stevandića, i šefa Kluba poslanika SNSD, Igora Žunića. Rekli su da još nisu detaljno upoznati sa odlukom Ustavnog suda Srpske.

7. redovna sjednica NSRS
FOTO: NSRS

Udruženje Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske tvrde da nisu iznenađeni odlukom Ustavnog suda RS.

Podsjećaju da su još u septembru 2021. Narodnoj skupšini Srpske predložili izmjene i dopune Zakona o pravima boraca tražeći, između ostalog, da se pravo isplate boračkog dodatka reguliše izmjenama tog zakona. Kako je saopšteno, iste izmjene su u oktobru 2021. predložili i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštitete Republike Srpske.

Pročitajte još

-Na žalost, svi su se oglušili na naš prijedlog i sada vidimo posljedice njihovog takvog stava – navodi se u saopštenju Veterana, koga potpisuje predsjednik Risto Jeftić.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik BORS Radan Ostojić, po svom običaju, nije se javio na telefon.

Podsjećamo, Vlada Srpske je 18. januara 2024. saopštila da je donijela odluke o utvrđivanju osnovica, kako civilnim žrtvama rata, tako i borački kategorijama. Tada je Vlada donijela i Odluku o visini osnovice za obračun primanja za 2024. godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

-Obračun primanja po navedenoj osnovici u 2024. godini će se vršiti za 45.150 korisnika, od čega za 28.966 korisnika lične invalidnine i 16.184 korisnika porodične invalidnine. Osnovica koja se utvrđuje ovom odlukom u skladu je s visinom raspoloživih sredstava planiranih za vojne invalidnine za tekuću godinu, te je u visini osnovice iz decembra 2023. godine, koja je uvećana za 10 odsto u odnosu na osnovicu za period januar-oktobar 2023. godine – poručuju iz Vlade Srpske.

Osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka utvrđena je u visini od 4,43 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava. A, osnovica za obračun mjesečnog dodatka je 3 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, što je uvećanje od 36,36 odsto u odnosu na osnovicu iz 2023. godine, koja je iznosila 2,20 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu