Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTA SAD, BAKIRE? Plan SDA smo OTKRILI PRIJE DVIJE GODINE, Srpska “kost u grlu” Bošnjacima

Politika
Autor:

Foto Srpskainfo

Stranka demokratske akcije konačno je javno priznala ono što je „EuroBlic“ objavio prije dvije godine – da će pred Ustavnim sudom BiH pokušati da ospori ime Republike Srpske.

Iz SDA je saopšteno da će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom radi preispitivanja trenutnog naziva „entiteta RS“.

– Dugogodišnja praksa institucija vlasti RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, protivno je Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH – rekli su u SDA, samo dan nakon što su na sastanku sa delegacijom SNSD dogovorili da „spuste lopticu“ i formiraju Savet ministara BiH.

Podsjećamo, „EuroBlic“ je još 28. januara 2017. objavio planove lidera SDA da, nakon osporavanja Dana RS, podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi osporio sam naziv Republike Srpske, što je bošnjačka partija tada pokušala da demantuje.

Foto: Srpskainfo

Kako smo objavili, Izetbegović bi želio da se Srpska ubuduće zove „republika Srba, Hrvata i Bošnjaka“. Prema  našim informacijama, Izetbegović u ladici ima još nekoliko apelacija protiv RS, s ciljem izazivanja nacionalnih tenzija u cijeloj BiH.

Inače, ime Srpske odavno je kost u grlu SDA. I bivši lider te stranke Sulejman Tihić je u novembru 2005. istim povodom podnio Apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali je, poslije pritiska međunarodne zajednice, ipak povukao prije nego što su se sudije izjasnile.

Politički analitičar iz Beograda Dejan Vuk Stanković smatra da novim potezom SDA, BiH ide ka institucionalnoj krizi koja može da ima nesagledive posljedice.

– To ne ide na dobro. Sigurno je da će doći adekvatan odgovor srpske strane. U uslovima tenzija između Bošnjaka i Hrvata zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, ovo je dolivanje ulja na vatru na krhku konstrukciju BiH. Bojim se da će taj hod po mukama, koji BiH već dvije decenije ima, biti nastavljen. Dejtonski sporazum je garant očuvanja BiH. Paradoksalno, Bakir Izetbegović navodno braneći BiH značajno podriva njene ustavnopravne temelje, koji su garantovani međunarodnim ugovorima – kaže Stanković za Srpskainfo.

Popović: Ubrzaće razdvajanje

Pofesor prava na Univerzitetu u Banjaluci Vitomir Popović ističe da je najava iz SDA pucanj u prazno.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Mogu samo ubrzati razdvajanje Republike Srpske od FBiH ako tako nastave. To je stara priča SDA koju povlače svaki put kada žele da prikupe jeftine poene u FBiH. Naziv Srpske se ne može ukinuti tek tako kako se nekome prohtije – kaže Popović za Srpskainfo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO