Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTA SE DOGAĐA U “INCELU” Slučaj “Piralen” stiže i pred odbornike

Banjaluka
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Umjesto vanredne sjednice, koju su tražili odbornici opozicije na idućem redovnom zasjedanju Skupštine grada bi se trebala naći informacija o ekološkim incidenatima koji su se u posljednje vrijeme događali u krugu “Incela”.

Te podatke bi trebali razmatrati odbornici 12. juna ako bude bilo moguće da se do tog datuma obezbijede podaci o svemu onom što se tamo dešavalo, odlučeno je to na današnjem kolegijum Skupštine grada.

Ta odluka kolegijuma je vezana za zahtjev odbornika opozicije koji su prije nekoliko dana uputili, a u kojem je traženo održavanje vanredne sjednice gradskog parlamenta. Međutim kolegijum nije mogao da ga razmotri jer po Poslovniku o radu Skupštine grada jedna trećina odbornika mora da to podrži što u ovom slučaju nije ispunjeno.

Dodavanje ove tačke na dnevni red preložio je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Foto: Gradska uprava Banjaluka

– Dogovorili smo se sa gradonačelnikom da zajedno sa timom koji sprovodi određene aktivnosti na terenu kada je u pitanju lokalitet “Incela” pripremimo jednu informaciju i pokušaćemo do iduće sjednice da to uradimo. Ona bi nam trebala reći šta je to što se radi u “Incelu”, kakve su aktivnosti i mjere preduzete te koliki je stepen zagađenja i da pokušamo da informišemo odbornike i sugrađane o svemu onom što se događa u “Incelu” – rekao je Talić.

Napomenuo je da je kolegijum i donio još dva zaključka, a to je  da se građani blagovremeno obavještavaju o svim aktrivnostima koji se preduzimaju.

– Treće važno pitanje je da se republičke vlasti uključe još više u drugome dijelu koji je i bitniji, odnosno kada se utvrdi stepen zagađenja da pomognu u njegovom zbrinjavanju – naveo je Talić.

Iako je bilo priče da bi u tu informaciju trebalo biti uključeno i ono što se događalo oko takozvane „mrlje“ na Vrbasu to neće biti slučaj.

– Jedna priča je oko vode u Bočcu i ona u suštini nema karakteristike ekloškog incidenta i radi se o nečemu sasvim drugom. Kada je riječ o “Incelu” mi ćemo pokušati do iduće sjednice Skupštine grada pripremiti informaciju. Trudimo se da ne idemo sa polovičnim podacima da ne bi izazivali zbrku u javnosti jer je potrebno da se izvrše hemijske analize uzoraka tla i da se od ovlaštenih instituta dobiju tačni rezultati. Tamo je bilo više nezavisnih događaja u više različitih subjekata koji nisu bili svi vezani sa onim što se desilo u „Energani“. Nastojaćemo pripremiti jednu informaciju ako ne do ove onda kada budemo imali konkretne informacije – naveo je Radojičić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO