Društvo

ŠTA U PRAKSI ZNAČE NOVI ZAKLJUČCI ŠTABA Političari mogu da mitinguju sa 50 građana, a domaćini da slave sa 10 gostiju

Predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj mogu da okupe do 50 ljudi na svom mitingu, dok, recimo, domaćin svoju krsnu slavu može da obilježi sa najviše deset ljudi.

ŠTA U PRAKSI ZNAČE NOVI ZAKLJUČCI ŠTABA Političari mogu da mitinguju sa 50 građana, a domaćini da slave sa 10 gostiju
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovo je juče odlučio Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Zvanično, zaključeno je da se do 16. novembra zabranjuju: javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba; muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće i sva privatna okupljanja u grupama većim od deset osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi pojedinačni skupovi slične prirode).

Što se tiče predizbornih okupljanja povodom lokalnih izbora, podsjećamo da se do sada jedino oglasio kandidat SNSD za gradonačelnika banjaluke Igor Radojičić koji je još u ponedjeljak rekao da otkazuje sve javne predizbornee skupove i tribine na području Banjaluke do 27. oktobra, zbog pogoršane epidemiološke situacije. Pozvao je i ostale političke partije da urade isto.

Javna okupljanja kontroliše isključivo policija. Nadležni kažu da mnogo jednostavnije iskontrolistati poštivanje epidemioloških mjera na javnim mjestima i kada je okupljanje organizovano, nego privatne zabave.

Pročitajte još

Javno okupljanje je regulisano Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske i smatra se svako organizovano okupljanje građana koje se održava na za to primjerenom prostoru.

Od danas je obavezno nošenje maski i vani.

Repuplički štab za vanredne situacije RS je u zaključku naveo da će nepoštivanje ovih mjera biti sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Tako je kazna za nenošenje maski 100 KM.