Svijet

STABILIZUJE SE SITUACIJA U ITALIJI Zabilježen manji broj zaraženih korona virusom, UBLAŽAVAJU SE MJERE

Najnoviji epidemiološki bilans u Italji pokazuje da stroge anti-kovid mjere koje je uvela vlada daju rezultate - u jednom danu zabilježeno je 18.000 novozaraženih, što je polovina manje nego prije samo sedam dana.

STABILIZUJE SE SITUACIJA U ITALIJI Zabilježen manji broj zaraženih korona virusom, UBLAŽAVAJU SE MJERE
FOTO: DANIEL DAL ZENNARO/EPA

Smanjuje se i broj preminulih u posljednja 24 sata zarazi su podlegle 564 osobe, piše agencija Ansa.

Pročitajte još

Dnevni bilten Ministarstva zdravlja je u znaku slučaja pokrajine Abruzo, čiji je predsjednik odlučio da regiju, po epidemiološkom stanju, premjesti iz takozvane crvene u žutu zonu, sto znači ublažavanje anti-kovid mjera.

Takve odluke su u nadležnosti vlade, koja je u ovom slučaju najavila da će odluku osporiti.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u polovini od 20 italijanskih regija anti-kovid mjere su ublažene, a to znači da se otvaraju barovi, restorani, šoping centri, pizerije.

Ostaje na snazi zabrana međuregionalnog saobraćaja i putovanja, što je mjera koju je oštro kritikovao predsjednik sjevrene regije Lombardija Atilio Fontana.

On tvrdi da je takva odluka u vrijeme praznika Božića i Nove Godine “van pameti” i da zabrana može prouzrokovati društvene i ljudske probleme.

Fontana traži da parlament poništi tu vladinu odluku.

Regija Lombardija je finansijski i centar velike industrije zemlje, prvi slučajevi kovida-19 u Italiji pojavili su se upravo u toj regiji koja je svih ovih mjeseci od kako traje pandemija korona virusa na prvom mjestu po broju zaraženih i preminulih.