Društvo

"Stali smo na rep koroni" Dr Janković tvrdi da svako odlaganje vakcinacije uvećava prijetnju od novih sojeva

Broj novozaraženih od korona virusa na jugu Srbije raste, rekao je prof. dr Radmilo Janković, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i dodao da ne očekuje da će se broj pacijenata u naredne dvije do tri nedjelje smanjiti.

"Stali smo na rep koroni" Dr Janković tvrdi da svako odlaganje vakcinacije uvećava prijetnju od novih sojeva
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeno je pozvao građane na oprez tokom predstojećih praznika.

– Imamo stagnaciju broja novih pacijenata i veliki broj teških pacijenata. Da bi se stekla kompletna slika, imamo brojeve pacijenata i u okolnim kovid bolnicama i taj broj, nažalost, posljednjih dana raste. Ne raste dramatično, ali broj hospitalizovanih je svakog dana od pet do deset odsto veći. Nemam mnogo razloga za optimizam i nisam optimista da će se dramatično smanjiti broj pacijenata u naredne dvije do tri nedjelje – rekao je Janković za RTS.

Pročitajte još

Prema njeogim riječima, epidemiološke mjere se ne poštuju precizno, a dodatnu brigu zadaju budući praznici i spajanje neradnih dana s vikendom.

– Siguran sam da će mnogi naši sugrađani pohrliti ka banjskim centrima i skijalištima. Koliko vidim, veliki broj njih se vraća zaražen. To su mlađi ljudi, koji ne poštuju mjere. Obolijevaju onda njihovi prijatelji, stariji ukućani. Situacija je takva da će od 2.000 juče zaraženih, sigurno njih 20 preminuti. Bio bih iznenađen da taj broj bude manji, verovatno će biti i veći – rekao je rukovodilac kovid centra Kličničkog centra u Nišu i dodao da situacija i dalje zahtijeva maksimalnu koncentraciju i ozbiljnost.

On navodi da još ne postoji lijek koji je prošao određene faze kliničkog ispitivanja i da se može naći na tržištu i u bolnicama, a koji liječi od kovida 19.

Ponavlja da ne postoji nijedan naučni dokaz da vakcinacija šteti čovječanstvu.

– Nećemo imati magični lijek, niti će virus upasti u Sredozemno more i Atlantski okean. On neće nestati i svakog dana besomučno kosi – navodi on.

Kako ističe, vakcinaciju treba što prije sprovesti.

– Svako odugovlačenje dovodi do toga da nam možda dođu neki sojevi za koje vakcina neće biti efikasna. Ipak, siguran sam da smo stali na put, na rep koroni i da polako idemo ka njenim leđima, i da ćemo je uhvatiti za vrat. Nadam se da ćemo uskoro ovaj turoban rat dobiti, na dobrom smo putu – zaključio je prof. dr Radmilo Janković.

Prihvati notifikacije