Društvo

Stalna opasnost: Više od 800 kvadratnih kilometara u BiH nije očišćeno od mina

Zaostala neeksplodirana ubojita sredstva iz proteklog rata još uvijek su opasnost u BiH.

minsko polje
FOTO: FENA

Demineri, nizom akcija i projekata rade na njihovom uklanjanju. Međutim, puno je je još posla pred njima. Šta je do sada urađeno, predstavile su Oružane snage BiH u sklopu godišnjeg izvještaja deminerskih akcija.

Skoro 1.000 mina i ubojitih sredstava pronađeno je i uništeno prošle godine. Posao je to koji su obavile Oružane snage BiH, što je 80 odsto od planiranog.

– U 2024. godini mi isto tako planiramo uz ovu podršku doniranih sredstava EU i ostalih nevladinih organizacija da pokušamo da riješimo, odnosno ispunimo naš plan. Mi trenutno u BiH imamo preko 800 kvadratnih kilometara nedeminirane površine koju treba tretirati u narednom periodu – izjavio je pukovnik komandir deminerskog bataljona, Sulejman Kišija, prenosi N1.

Pročitajte još

Fokus će biti na 18 opština. Najviše zaostalih minskih sredstava nalazi se, uglavnom, na entitetskim linijama ali i šumovitom području, kojem je teško pristupiti.

– Ima brojnih opština. I Tuzlanski kanton, područje Broda i tako dalje i neke druge opštine su prilično ugrožene sa tog aspekta, 22 opštine su bile aktuelne u protekloj godini po pitanju uklanjanja mina – naglasio je Gojko Knežević, načelnik Oružanih snaga BiH.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju, između ostalog je i nedostatak deminerskog kadra, a 50 pozicija je upražnjeno. Srećom, za vrijeme akcija, stradalih deminera nije bilo.Više od 30 godina nakon rata u BiH, minska eksplozivna sredstva još uvijek su opasnost za građane BiH. Za sve ovo vrijeme, više od 600 osoba izgubilo je život, a više od 1.700 je povrijeđeno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu