Svijet

STALNA TENZIJA Sjeverna Koreja poziva Ameriku na nastavak razgovora

Posljednjeg dana godišnjeg okupljanja svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama, Sjeverna Koreja je okrivila Sjedinjene Države za neuspjeh u ponovnom pokretanju razgovora koji su u zastoju više od godinu dana nakon prvog sastanka predsjednika Donalda Trampa sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

STALNA TENZIJA Sjeverna Koreja poziva Ameriku na nastavak razgovora
FOTO: TANJUG/AP

Pjongjang je ovog mjeseca saopštio da je voljan da ponovo pokrene razgovore krajem septembra, ali da Vašington treba da usvoji novi pristup.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je prošle sedmice izjavio da sastanci u septembru nisu mogući, mada je dodao da je Vašington spreman za razgovore, prenosi Rojters.

U govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ambasador Pjongjanga Kim Song je rekao da je vrijeme da Vašington podijeli prijedloge za razgovore.

Kako je naveo, potrebna je potpuna primjena izjave koju su dali Tramp i sjevernokorejski lider Kim poslije prvog sastanka u Singapuru u junu prošle godine, a u kojoj su izrazili saglasnost da treba graditi nove odnose i raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Prošlo je više od godinu dana. Odnosi između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD su do sada postigli mali napredak i situacija na Korejskom poluostrvu nije izašla iz začaranog kruga povećane tenzije – poručio je Kim Song.

Tramp se tokom govora pred Generalnom skupštinom prošle sedmice samo kratkog osvrnuo na Sjevernu Koreju rekavši da je slijedio “smjelu diplomatiju”sa liderom te zemlje.

– Rekao sam Kim Džong Unu da vjerujem da je, poput Irana i njegova zemlja puna ogromnog neiskorišćenog potencijala, ali da bi to iskoristila Sjeverna Koreja mora da se denuklearizuje – rekao je Tramp