Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STALNO PRISTIŽU Kljajić: U USK od početka godine stiglo 1.800 migranta

Društvo
Autor:

Foto: Radio Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić rekao je da je na područje ovog kantona od početka godine stiglo 1.800 migranata, što je približno broju iz istog perioda lani.

– Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje Kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se redukovao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH – izjavio je Kljajić novinarima nakon prvog ovogodišeg sastanka Operativne grupe koja prati situaciju sa migrantima.

On je naveo da trenutno u privremenim prihvatnim centrima na tom području boravi 3.600 ljudi, dok je i veliki broj migranata koji borave u napuštenim i privatnim objektima.

Kljajić je rekao da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra “Blažuj” u Sarajevu, rada rasterećivanja situacije u USK, odnosno transportovanja migranata za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

– Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontrolišemo bezbjednosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i opštinama USK – naglasio je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe početak priprema za novi migrantski talas.

– Moramo biti maksimalno spremni jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i ove operativne grupe, kako bismo dogovorili konkretne korake kada je riječ o dočeku novog migrantskog talasa, odnosno ono što nije završilo od naših zahtjeva od prošle godine – izmještanje “Bire” i “Mirala” i da li će doći do otvaranja tranzitnog centra na području ovog kantona – rekao je Ružnić.

Ružnić je napomenuo da su analizirali i određene bezbjednosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa “Vučjak” uspješno završen.

Posebna pažnja na današnjem sastanku bila je usmjerena i na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalan angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog krsta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO