Politika

“STANIVUKOVIĆ NEZASLUŽENO PREUZIMA ZASLUGE" Rajčević poručio da je realizacija projekta pametnog stajališta ZASLUGA RADOJIČIĆA i njegovog tima (VIDEO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da realizacija projekta pametnog stajališta u Banjaluci nije rezultat sadašnje gradske administracije, već prije svega napora administracije na čelu sa bivšim banjalučkim gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

“STANIVUKOVIĆ NEZASLUŽENO PREUZIMA ZASLUGE" Rajčević poručio da je realizacija projekta pametnog stajališta ZASLUGA RADOJIČIĆA i njegovog tima (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče jučerašnje promocije projekta pametnog stajališta, sadašnja Gradska uprava Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem sa rezultatima njegove primjene ima veze koliko otprilike i sa slijetanjem čovjeka na Mjesec – rekao je Rajčević Srni.

Kao što vidimo, dodao je on, kamera trpi sve, pa tako i nezasluženo preuzimanje zasluga za nešto protiv čega se sadašnji gradonačelnik tokom svog skupštinskog mandata najviše borio.

 – On je smatrao da bilo kakva inicijativa koja je vezana za informatički projekat je u principu određeni kriminal i da su to negativne pojave. Međutim, danas, kako vidimo, rado preuzima zasluge koje u principu nisu njegove – naglasio je Rajčević.

Rajčević je naveo da je projekat primjene pametnog stajališta samo jedan od deset pilot-projekata koji je realizovan u okviru “Fjučer siti čelendž” inicijative UNDP, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske i grada Banjaluka.

– To je bila zajednička inicijativa još iz 2020. godine kada su ova tri subjekta raspisala javni poziv za prijave, odnosno ideje iz oblasti “smart siti” tehnologija – pojasnio je on.

FOTO: MNRVOID/VLADA RS
FOTO: MNRVOID/VLADA RS
Rajčević i Radojičić sa Stelianom Nedera, rezidentnim predstavnikom UNDP, na predstavljanju projekta pametnog stajališta

Prema njegovim riječima, bilo je 58 prijava, stručna komisija je izabrala deset najboljih prijava, a jedna od njih je upravo bila promjena prkojekta pametno stajalište.

– Riječ je o projektu koji su zajedno finansirali pomenuta tri subjekta- UNDP sa 250.000 KM, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske sa 160.000 KM te grad Banjaluka sa 90.000 KM. To je budžet od 500.000 KM i to je inicijativa, dakle, i aktivnosti koje su se odvijale tokom 2020. godine – istakao je Rajčević.

Pored ovog projekta, dodao je on, u ovom trenutku su ili u fazi realizacije ili su neki od njih već okončani i slijedi prezentacija rezultata tih projekata, za još devet takvih ideja.

– Na primjer, imamo tu pametno upravljanje otpadom, imamo zvučne semafore za veću slobodu kretanja i bezbjednost u saobraćaju, informacioni sistem za promociju lokalnih zajednica, pametni sistem javne rasvjete…To su sve neke od ideja koje su se našle u okviru ove inicijative UNDP i resornog ministarstva – rekao je Rajčević.

Rajčević smatra da će primjena pomenutih projekata značiti puno i za grad Banjaluku i Srpsku.

– Upravo zbog toga smo i pokrenuli cijelu incijativu, ministarstvo sa jedne i UNDP sa druge strane. Željeli smo da pokažemo da u Srpskoj ima prostora za primjenu ideja iz oblasti “smart siti” tehnologija” – naveo je on.

Konkretnom upotrebom tehnologije, naglasio je on, želimo da olakšamo život građanima naših urbanih cjelina, odnosno gradova i ovih deset projekata, koji se trenutno sprovode u gradu Banjaluka su upravo pokazatelj svih tih napora.

– Smatramo da pametna upotreba tehnologije, konkretno kroz sve ove ideje, može znatno da doprinese poboljšanju kvalitea života građana Banjalike. Upravo zbog toga smo i finansirali i kao Vlada i kao Ministarstvo sve ove ideje i realizaciju svih ovih projekata kako bi došli do tih konkretnih rezultata” -zaključio je Rajčević.