Banjaluka

Stanivuković o saradnji sa republičkim vlastima: Po prvi put Srbija više uložila u Banjaluku, nego Vlada Srpske

Koliko god da mi je čast i koliko god da smo jedan narod, sramota je da Vlada Srbije ove godine uloži više novca u Banjaluku, nego Vlada Republike Srpske u svoj najveći grad.

Stanivuković o saradnji sa republičkim vlastima: Po prvi put Srbija više uložila u Banjaluku, nego Vlada Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, govoreći o saradnji republičke vlasti, kao i onom što je urađeno u prvoj godini njegovog mandata.

– Trg Krajine je slobodan, krenuli smo u borbu protiv nelegalne gradnje, nema više nedodirljivih, obećali smo uštede, racionalizaciju troškova i danas, skoro 365 dana kasnije, ne možete pronaći nijednu budžetsku stavku na kojoj nisu napravljene uštede. Uštedili smo na mobilnim telefonima, stručnim uslugama, putovanjima… Da li postoji čovjek koji misli da je slučajno u budžetu više 27 miliona KM? Napravili smo uštede uprkos tome što nam je iz budžeta “oteto” oko 10 miliona KM i toga što nismo imali podršku republičke vlasti za naše nove projekte – rekao je Stanivuković.

On je naglasio da je veliki paradoks to što je Banjaluka ove godine dala istorijsku podršku republičkim ustanovama, a dobila najmanju podršku do sada od Vlade Republike Srpske.

– Mi smo za ovu godinu dana dobre stvari od prošle administracije nastavili, a to su most u Docu, koncertna dvorana, vodovodi… Nastavili smo ono što je valjalo. Nije valjala nesloboda, nije valjalo tjeranje građana sa Trga, nije valjao kriminal i korupcija. To mijenjamo. Valjala je infrastruktura koju je gradio, nije valjalo to što je bilo nedodirljivih – rekao je Stanivuković gostujući na BN televiziji.

Rekao je da je ispunjeno preko 80 datih obećanja.

Pročitajte još

Komentarišući usvajanje rebalansa bez SNSD, Stanivuković je rekao da je ovo jedan od najvažnijih političkih pobjeda cijele opozicije, kako u Banjaluci, tako i Republici Srpskoj.

– Uspjeli smo da nakon 22 godina pobijedimo SNSD u Banjaluci, a zatim smo uspjeli da nakon 23 godine bez njih usvojimo jedan od strateški najvažnijih dokumenata. Skupštinska većina je ovim, na jedan način prelomljena, i ostaje ta pukotina – rekao je gradonačelnik.

Ističe da je podrška Srbije i te kako važna, ali da je porazno to što nije bilo podrške Vlade Republike Srpske.

-Na sastanku u Vladi Gradu Banjaluci je obećano 50 miliona KM, ja ih nisam vidio. Vlada je podržala projekte od ranije, ali nije bilo podrške ni za jedan novi projekat. Dok to nije slučaj sa Srbijom – rekao je gradonačelnik.

Podsjeća da je, čim je najavljena pomoć Srbije, vlast komentarisala da je nastala afera i da od te podrške zbog „gradonačelnikove bubice“ neće biti ništa.

– Po Banjaluci su čak bili postavljeni i bilbordi sa nekom bubicom, a republička vlast je tvrdila da sam sve upropastio te da od sastanka i podrške neće biti ništa. Sedam mjeseci kasnije, po prvi put u istoriji sredstva iz Srbije liježu na račun Banjaluke, ne na račun Vlade Republike Srpske kako je ranije bilo. To govori o odnosima – rekao je gradonačelnik.

Na pitanje zašto pravi prvi korak prema vlasti Stanivuković odgovara da je cilj opšti napredak Banjaluke i Republike Srpske.

– Ja bih bio čovjek koji ne napreduje ako sam isti Draško prije dvije godine i danas. Pozivao sam nekoliko puta rukovodstvo Republike Srpkse, predstavnike Vlade i famoznu skupštinsku većinu, sve sa ciljem da razgovaramo o dobrobiti Banjaluke – zaključio je Stanivuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu