Banjaluka

Stanivuković nakon sjednice Kolegijuma: Odbili su više od 98% tačaka, ne žele da raspravljaju o besplatnim placevima i kolektoru na rijeci Vrbas

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da predsjednik Skupštine grada nije dozvolio da se na sjednici Kolegijuma raspravlja o novim tačkama dnevnog reda.

Stanivuković nakon sjednice Kolegijuma: Odbili su više od 98% tačaka, ne žele da raspravljaju o besplatnim placevima i kolektoru na rijeci Vrbas
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Imali smo još jednu u nizu loše isceniranih sjednica Kolegijuma Skupštine Grada. Imali ste priliku da vidite da presjednik Skupštine Grada nije dozvolio da se na sjednici Kolegijuma i na dan pred sam početak Kolegijuma raspravlja o novim tačkama dnevnog reda. To znači da je Kolegijum danas odbio 82 tačke i zakazao narednu sjednicu sa samo dvije tačke koje će se naći na dnevnom redu. Dakle, zakazali su redovnu sjednicu Skupštine Grada sa dvije tačke dnevnog reda, a trebalo je da budu 82 tačke – rekao je Stanivuković nakon održane sjednice Kolegijuma Skupštine Grada.

Upitao je i rukovodstvo Skupštine – zašto su skratili rok da ne bude redovna sjednica od Kolegijuma za 10 dana,  te zašto nisu uvrstili tačke koje su predložene ne Kolegijumu, da se o njima ponovo ne respravlja.

– Taj rok je sasvim dovoljan da odbornici iščitaju materijal koji smo pripremili. Postavlja se pitanje zašto ne žele da raspravljaju o tački koja se odnosi na besplatne placeve za mlade bračne parove. Mi smo pripremili novac, riješili sve potrebno u katastaru, riješili sve potrebne dokumente, placeve, subvencije, ali oni ne žele to da uvrste kroz Kolegijum na sjednicu Skupštine Grada – izjavio je Stanivuković

On je poručio mladim bračnim parovima da je Kabinet gradonačelnika to pripremio i da je obezbijeđen novac za to, te da je ovo jedna jedinstvena ideja, koju nema nijedan grad u Republici Srpskoj i regionu.

Dođemo u situaciju da to završimo nakon šest mjeseci i da pripremimo tipske projekte tzv. banjalučke kuće. To znači da bi svim građanima, tačnije mladim bračnim parovima kojim dijelmo placeve dijelili i projekte za kuću, što košta oko četiri, pet do šest hiljada KM, pa i više. Sve te modularno isprojektovane kuće i projekte Grad Banjluka bi davao svim građanima uz besplatan plac – kazao je Stanivuković.

Pozvao je i mlade bračne parove da odgovor na pitanje zašto o ovoj tački ne može da se raspravlja potraže u Kabinetu predsjednika Skupštine.

– Mi ipak nećemo odustati, to ćemo predložiti i za ovu i narednu Sjednicu Skupštine. Uz javni prevoz i neradnu nedjelju, odbili su i ovo. Paradoks je da su na ovu sjedicu Skupštine htjeli da stave Odluku o besplatnim kartam za penzionere, koju mi već sprovodimo jer smo našom hrabrošću i pravnom sposobnošći našli način za to, a oni sada to hoće na dnevni red da stave, kada mi već to i sprovodimo. Njihova politika je zaustavljanje svih gradilišta, nedozvoljavanja da se grade parkovi, kužni tokovi. Nisu dali da gradimo park kod Delte, ali mi i to sprovodimo. Ne žele da nam omoguće niti jedan dokument za projekte koji radimo. Bore se da Soklski dom ne bude imovina Grada. Prema pojedinicima, ovaj objekat ne treba da bude gradski. To je njihova politika, koja ne može da ima budućnost – naveo je Stanivuković.

Naglasio je i to kako odbornici Skupštine nisu željeli ni da raspravljaju o Rezoluciji, odnosno opštem akt, a koji se tiče sufinansiranja privatnih vrtića.

Mi ćemo ipak subvencionisati roditelje čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove sa po 150 KM, bez ove tačke na dnevnom redu jer smo našli način. Znamo da sve što zavisi od Skupštine Grada – neće ići. Rezolucija je važna, znaju to i roditelji, ali važno je da Skupština odluči da usvoji tu Rezoluciju koja će biti obavezujuća za sve naredne gradske administracije – istakao je on.

Poručio je i to kako odbornici nisu željeli da raspravljaju ni o otpisu zastarjelih računa za komunalnu naknadu, te o mnogim drugim stvarima.

– Dodatno, nisu htjeli ni donaciju Evropske unije od 800.000 KM sa kojom bi smo rekonstruisali Park „Petar Kočić“. Nisu htjeli ponovo ni kolektor na rijeci Crkvenoj. Mi smo osvijetili Kastel, pa se pitam da li je moguće da se niko nije sjetio da osvijetli Kastel, koji je kao dnevni boravak Banjeluke, tu nam dolazi najveći broj gostiju i prijatelja. Bili su i protiv toga. Danas radimo i šetalište oko Kastela i parkove i u redu je da tu ne bude kanalizacija. Godinu i po dana imamo 5 miliona KM donacije, ali skupštinska većina ne dozvoljava da se taj prostorni plan usvoji – rekao je Stanivuković, koji je poručio i to da će ova gradska administracija i nastaviti da se bori.

Pročitajte još

On je naveo da Banjaluka bilježi napredak u periodu ovakvih opstrukcija i da je to ugroman uspjeh aktuelne vlasti.

– Golim okom je vidljivo koliko Banjaluka napreduje – zaključio je gradonačelnik.

Naredna sjednica Skupštine Grada biće održana 17. jula sa početkom od 9.00 časova, a na predloženom dnevnom redu odbornici će raspravljati o dvije tačke – Prijedlog rješenja o imenovanju vršioca dužnosti članova Odbora za žalbe zaposlenih u Gradskoj upravi i Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenskog člana Gradske izborne komisije Banjaluke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu