Društvo

STANJE NESIGURNO, SVI U PRIPRAVNOSTI Ovaj grad produžio vanrednu situaciju još dvije sedmice

Gradski štab za vanredne situacije grada Leskovca je na današnjoj sjednici donio odluku da se vanredna situacija produži na još 14 dana.

STANJE NESIGURNO, SVI U PRIPRAVNOSTI Ovaj grad produžio vanrednu situaciju još dvije sedmice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U okviru prve tačke dnevnog reda dr Aleksandra Nikolić v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje iznijela je epidemiološku situaciju na osnovu koje je procjenjeno da je situacija u Leskovcu nakon nepovoljne prelazi u nesigurnu.

– Za posmatrani period od 27. jula do 9. avgusta registrovan je pad broja novozaraženih osoba od kovida-19 u odnosu na period od 13. do 26. jula za 140 slučajeva. Broj pacijenata na bolničkom liječenju se smanjuje, kao i broj pregleda u kovid ambulanti i testiranja – navela je Nikolić.

Ona je istakla da je od početka epidemije na teritoriji okruga ukupno potvrđeno 1.557 slučajeva korona virusa, od toga: grad Leskovac 1.239, opština Vlasotince 156, Lebane 79, Medveđa 44 lica, Bojnik 33 i Crna trava 6 osoba.

Govorila je i o situaciji u Ustanovi za odrasle i starije, piše Telegraf.

FOTO: EPA08563899 PEOPLE ARE SEEN INSIDE A CARE FACILITY FOR COVID-19 AT A STADIUM WITHIN THE COMMONWEALTH GAMES (CWG) VILLAGE SPORTS COMPLEX IN NEW DELHI, INDIA, 24 JULY 2020.  EPA-EFE/STR
FOTO: EPA08563899 PEOPLE ARE SEEN INSIDE A CARE FACILITY FOR COVID-19 AT A STADIUM WITHIN THE COMMONWEALTH GAMES (CWG) VILLAGE SPORTS COMPLEX IN NEW DELHI, INDIA, 24 JULY 2020. EPA-EFE/STR

– Od prijave epidemije od Kovida 19 u Ustanovi za odrasle i starije, dana 24. jula, svakodnevno se sprovode sve mjere i to, pregled svih korisnika na simptome repsiratorne infekcije koje ukazuju na Kovid 19, liječenje pacijenata, nadzor nad svim zonama u karantinu, dezinfekcija i testiranje korisnika i zaposlenih prema indikacijama. Kontrolni brisevi iz crvene zone pokazali su da je kod 30 korisnika i 17 zaposlenih nalaz na korona virus negativan – rekla je Nikolić.

Stanje u kovid bolnici

Po ovoj tački dnevnog reda za riječ se javio direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević koji je govorio o stanju u kovid bolnici.

– Na današnji dan se u kovid bolnici nalazi 77 pacijenata. Primjećen je lagani pad hosipitalizovanih pacijenata, od 160 sad smo došli do broja 77, 31 osoba je još uvijek na kiseoniku, dok je noćas jedna osoba prevezena za Niš. Služba za fizikalnu medicinu je trenutno prazna, i danas će biti ispražnjena i služba bolesti zavisnosti, ostaće pacijenti na odeljenju psihoze. U narednom periodu nećemo zatvarati Kovid bolnicu, osoblje i zgrade će biti u pripravnosti, jer je situacija u gradu nesigurna – objasnio je dr Dimitrijević.

On je na današnjoj sednici istakao da je, u dogovoru sa Ministarstvom, otvoreno i kovid porodilište u cilju zaštite ostalih pacijentkinja i beba, kao i zaštite osoblja, kao i da je otvorena i hiruška sala za kovid pozitivne pacijente i napomenuo da se još rade samo hitni slučajevi i operativa.

U okviru druge tačke dnevnog reda usvojene su mjere čijom primjenom bi trebalo spriječiti širenje korona virusa na teritoriji grada Leskovca za period od 10. do 24. avgusta, u skladu sa Zakonom o zašititi stanovništva od zaraznih bolesti i Uredbom Vlade Republike Srbije o mjerama za spriječavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.