Politika

Stanovnici dvije opštine u FBiH biraju načelnika: Otvorena birališta u Travniku i Ustikolini

Jutros u 7 sati otvorena su biračka mjesta u Travniku i opštini Foča u FBiH (Ustikolina). Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 2. februara 2021. godine donijela odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika u ove dvije opštine.

Stanovnici dvije opštine u FBiH biraju načelnika: Otvorena birališta u Travniku i Ustikolini
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Biračka mjesta će biti otvorena u terminu do 19 sati. Izborna šutnja počela je juče u 7 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Na izborima za načelnika Opštine Travnik građani biraju između kandidata koalicije “Naša travnička priča” (SDP, NiP i Naša stranka) Harisa Kaniže i kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Kenana Dautovića.

Prijevremeni izbori u Travniku održavaju se zbog iznenadne smrti izabranog načelnika Mirsada Pece (SDA), prenosi Klix.

Kada je riječ o Ustikolini, u trci su četiri kandidata: Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija, nezavisni kandidati, Mesud Borović, kandidat SDA i Mensad Arnaut iz koalicije NBL – A-SDA “Zajedno za Ustikolinu”. Sofradžiju je podržala stranka Narod i pravda.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban Covid-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Opštine Travnik, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć na dan 22. marta 2021. godine, imaju 47.782 birača.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Opštine Foča (FBiH) ima 1.605 birača.