Društvo

STANOVNIŠTVO DOBILO OPOMENU Dr Tiodorović: Situacija sa koronom se može promijeniti za NEKOLIKO DANA

Broj novozaraženih korona virusom u Beogradu prelazi u eksponencijalni porast, u Vojvodini i dijelu zapadne Srbije je izrazito povećanje broja zaraženih, dok se u Nišu epidemiloška situacija još može ocijeniti kao nesigurna, ali sa tendecijom da pređe u nepovoljnu.

STANOVNIŠTVO DOBILO OPOMENU Dr Tiodorović: Situacija sa koronom se može promijeniti za NEKOLIKO DANA
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ/TANJUG

To je danas novinarima rekao epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je poručio da niko od medicinskih stručnjaka u Kriznom štabu ne zagovara uvođenje policijskog časa dokle god može da se kontroliše situacija.

Naveo je da je u Beogradu između 60 i 70 odsto ukupnog broja pozitivnih.

– Sjeverni dio Srbije, Vojvodina, Novi Sad, ali i dio zapadne Srbije, Šabac, Valjevo, Čačak, ima jedno izrazito povećanje i tamo se očigledno epidemija kreće jednom tendencijom značajnijeg porasta – rekao je Tiodorović.

Kako je naveo, u Nišu i na cijeloj teritoriji jugoistočne Srbije danas je 91 novozareženi, dok ih je prije dva dana je bilo 78 što, kaže, nije veliko povećanje, te da je u Juri nešto bolja situacija posljednjih dana.

Sve se može promijeniti za nekoliko dana

Upozorio je da se situacija i ovde gdje se čini da je nešto povoljnija nego na sjeveru zemlje može promijeniti svega za nekoliko dana.

Pročitajte još

Rizik po zdravlje je, kaže, i prelazak stanovništva u pograničnom dijelu sa Sjevernom Makedonijom i Republikom Srpskom zarad nabavke potrepiština.

– Dovoljno je ovo što se dešava na jugu Srbije, Vranje Bujanovac, Preševo, pelaze granicu, idu u Sjevernu Makedoniju da bi se se snabdjeli jeftinijim benzinom i potrepštinama. To se dešava u Mačvi i Podrinju u odnosu na Republiku Srpsku. To su veliki rizici – rekao je Tiodorović.

Stanovništvo dobilo opomenu

Naveo je da je stanovništvo opomenuto da brine o svom zdravlju.

Kaže da se zalaže za to da se sagleda i ocjenjuje i procjenjuje epidemiološka situacija prema lokalnoj sredini, odnosno ne samo prema apsolutnim brojkama, nego po ponašanju stanovništva i radu lokalne samouprave u kontroli bez koje nema ni sprovođenje mjera.

Pročitajte još

Naveo je da, ako se u nekoj lokalnoj sredini ne sprovode mjere prilikom organizovanja događaja, ili u kafićima i splavovima, moraju da se uvedu i neke strože mjere sve do toga da obezbjedite da nema kontakata.

– To je možda lakše reći nego učiniti, ali ćemo morati da učinimo sve da bi smanjili mogućnost širenja infekcije – poručio je Tiodorović.

Poručio je da ne treba da stvaramo kod naroda nepotreban strah, jer nam nije potrebna panika, nego je potrebno da budemo oprezni, koncentrisani, solidarni i spremni da sprovodimo sve mjere kako bismo smanjili rizik obolijevanja.

On je rekao da je važno da obrazovni sistem funkcioniše, da se do sada dobro sprovodi model kontrole škola i vrtića.