Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STARI SRPSKI NAKIT I PRIZRENSKA SVILA Evo kako je Milena Dravić svojevremeno haljinom očarala Kan

Kultura
Autor:

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Uvijek se Milena Dravić trudila da u inostranstvu prezentuje i neka obeležja ovdašnje tradicije. Na uručenju nagrade u Kanu 1980. veliku je pažnju privukla i njena haljina.

– Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, srpski čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit. Tamo je, razumije se, bilo puno stranaca. Ljudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal.

Po povratku u Beograd kupila sam – ako se još iko sjeća prodavnica po gradu koje su se zvale “Duga resa” gdje se prodavalo srpsko platno i slične stvari – poručenih čitavih 40 metara prizrenske svile i slala je u London, Pariz…

To me podsjeti na Ameriku, gostovanje sa predstavom “Milena u svijetu muškaraca” koju sam radila po tekstu Duška Radovića. Tamo sam upoznala Lajzu Mineli. Divan susret, dirljiv razgovor… Poklonila sam joj za uspomenu suvenir, mali par srpskih opanaka.

(iz monografije “Milena Dravić”, autora Tatjane Nježić)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO