Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“STATI U KRAJ NEZAKONITOM PONAŠANJU” Francuzi traže evropskog regulatora za Gugl

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: John G. Mabanglo/EPA

Francuska traži uspostavljanje evropskog regulatora za digitalne platforme poput Gugla, radi kažnjavanja eventualne zloupotrebe uticaja, izjavio je visoki francuski zvaničnik, navodeći primjer spora sa američkom kompanijom oko evropskog zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Gugl je prošlog mjeseca saopštio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge evropskih izdavača.

Odluku je obrazložio poštovanjem evropskih propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva, ali je njegov potez razljutio Pariz.

– Velika američka kompanija, riječ je o Guglu, objavila je da neće uskladiti svoje poslovanje sa direktivom Evropske unije o zaštiti intelektualnog vlasništva. Francuska i Njemačka dijele mišljenje da moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju – rekao je francuski zvaničnik.

Pariz najavljuje da će od nove Evropske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se temeljio na modelu osmišljenom za bankarski sektor. To bi značilo da bi velike kompanije, poput Gugla, bile proglašene “sistemski važnim” i podlegale bi odgovarajućoj, strožoj regulativi.

Regulator bi kompanijama mogao izricati sankcije i novčane kazne, dodao je francuski zvaničnik, izlažući detalje inicijative koju je predsjednik Emanuel Makron pokrenuo ove godine.

– U kratkoročnoj perspektivi, željeli bismo da Evropska komisija razmotri postoje li osnove za pokretanje pravnog postupka (protiv Gugla) – naglasio je.

(novac.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO