Banjaluka

STAV STRUKE Prirodni ambijent kanjona Suturlije treba uokviriti u turističko-rekreativne sadržaje

Suturlija ima potencijal da se uredi za sve ljubitelje prirode, posjetioce, građane i turiste.

STAV STRUKE Prirodni ambijent kanjona Suturlije treba uokviriti u turističko-rekreativne sadržaje
FOTO: GRAD BANJALUKA

Izletišta, ribogojilišta, penjačke staze, sportsko-rekreativni tereni, ekskurzije, te brojni drugi sadržaji za porodicu, samo su neke od ideja koje bi se mogle realizovati u toj oazi prirode, zaključak je gradskog i pejzažnog arhitekte Banjaluke Ivana Raškovića i Ognjena Šukala, koji su zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Zoranom Talićem obišli danas Suturliju.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da je lokacija Suturlije  idealna za sve vidove rekreativnih, sportskih, turističkih i izletišnih sadržaja.

Ovakve stvari moramo programski da osmišljavamo. Da li je to gradsko izletište ili neka druga kategorija predjela gdje će postojati sadržaji koji će služiti i nastavno i rekreativno turističkoj svrsi. Infrastruktura koja bi se eventualno gradila mora biti po uzoru na svjetska iskustva, tako da se ne narušava prirodno stanje. Treba koristiti materijale koji su prirodni i kako mi kažemo prolazni, odnosno privremene strukture. Treba da se kreiraju sadržaji za sve uzraste koji će privući i zadržati ljude da se rekreiraju i uživaju u prirodi- kazao je Rašković.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Preuređenje bi se moralo odvijati bez remećenja prirodnog ambijenta, navodi gradski pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo.

– Prostor je izuzetno lijep i očuvan. Svaka intervencija u njemu bi trebala da ide ka tome da se potencira njegove trenutne vrijednosti sa minimalnim izmjenama. Postoje izuzetne predispozicije za to jer kroz kanjon Suturlije je moguće uspostaviti vezu sa mnogo širim prostorom koji ima rekreativno-sportske i prirodne vrijednosti -rekao je on.

Predsjednik Skupštine grada, pozvao je još jednom sve zainteresovane da učestvuju u projektu „Park prirode Suturlija“.

– Ovo je ideja oko koje treba da se okupe svi zainteresovani, odnosno da se uključe sa nama, da formiramo jedan cjelovit projekat zajedno sa udruženjima, institucijama, organizacijama, gradjanima, društveno-odgovornim kompanijama, da zajedno omogućimo svim posjetiocima jedno predivno iskustvo koje Suturlija može da pruži – rekao je on.