Svijet

Stavljene lisice na ruke zaposlenima u sali za proslave: Prva hapšenja zbog tragedije na KRVAVOJ SVADBI u Iraku

Direktor Odjeljenja za odnose i informisanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Iraka Sed Men izjavio je danas da je uhapšeno devet osoba koje su bile zaposlene u sali za svadbene proslave, u kojoj je u požaru nastradalo više od 100, a povrijeđeno 150 osoba.

Požar na svadbi u Iraku
FOTO: MOHAMAD SAIF/EPA

Men je rekao da izdati nalozi za hapšenje još četiri zaposlena, prenio je BBC. On je istakao da su razlozi za tragediju „nedostatak zdravstvenih i bezbjednosnih mjera, zapaljivi materijali koji su korišćeni u izgradnji i očigledno vatromet organizovan u zatvorenom prostoru“.

Irački premijer Mohamed Šija al-Sudani proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

Požar na svadbi u Iraku
FOTO: MOHAMAD SAIF/EPA
Požar na svadbi u Iraku
FOTO: MOHAMAD SAIF/EPA

Broj nastradalih još nije potvrđen, ali je državna agencija INA ranije javila da je poginulo najmanje 100, a povrijeđeno 150 osoba. Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za preživjelima nakon požara koji se dogodio kasno sinoć.

Misija UN za pomoć Iraku saopštila je na platformi X (Tviter) da je šokirana ogromnim brojem nastradalih i povrijeđenih u požaru.

Pročitajte još

Velika tragedija. Iskreno saučešće porodicama koje su izgubile najmilije. Povrijeđenima želimo brz oporavak – navodi se u objavi.

Stotine ljudi bilo je na svadbi u Al-Hamdaniji u provinciji Niniva na sjeveru Iraka kada je kasno sinoć buknuo požar i zahvatio mjesto gdje se održavala proslava.

U prvim izvještajima iračkih medija navodi se da su i mladenci poginuli u požaru, ali novinska agencija Nina je kasnije javila da su preživjeli, ali da su na liječenju od opekotina, prenosi Nova.

– Požar je doveo do urušavanja dijelova sale za proslavu zbog toga što je sala izgrađena od veoma zapaljivog, jeftinog građevinskog materijala koji se urušio za nekoliko minuta po izbijanju požara – saopštila je iračka uprava za civilnu odbranu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije