Gradovi

Staza duga 47 kilometara: Nikola iz Rudog pobjednik prvog DUATLONA "SUTJESKA-PIVA"

Prvi planinski duatlon "Sutjeska-Piva" okupio je danas na Tjentištu 47 takmičara iz BiH i Crne Gore, a najuspješniji je bio tinejdžer iz Rudog Nikola Jovanović.

Staza duga 47 kilometara: Nikola iz Rudog pobjednik prvog DUATLONA "SUTJESKA-PIVA"
FOTO: SRNA

Šesnaestogodišnji učenik srednje saobraćajne škole izuzetno zahtjevnu stazu dugu 47 kilometara od Tjentišta do Trnovačkog jezera i nazad prevezao je biciklom i pretrčao za tri časa i 45 minuta.

– Uslovi su bili otežavajući, jer je bilo i pomalo snijega i magle. Sam sebe sam iznenadio, očekivao sam plasman među prvih 20 – rekao je pobjednik.

Bicikl se vozio od Tjentišta do 18 kilometara udaljenog Prijevora, podno najvećeg vrha BiH, planine Maglić, odakle se trčalo do Trnovačkog jezera u Crnoj Gori, pa nazad do Prijevora, ukupno 11 kilometara, a onda ponovo 18 kilometara spust biciklom do Tjentišta.

Drugi je kroz cilj, 15 minuta nakon pobjednika, prošao prvak BiH u triatlonu Miloš Bodiroga iz Trebinja.

– U suštini ovo je moja disciplina, ali sam išao lagano, opušteno, jer sezona se završila, nemam treninge, pa mi je ovo dobro došlo kao test. Staza je odlična, može da bude za ikstrim duatlon, jer ima dosta uspona, baš je zahtjevna, oduševio sam se – istakao je Bodiroga.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Slaviša Vrećo, član domaćeg kluba “Foča tur”, koji je osvojio treće mjesto sa vremenom četiri časa i pet minuta, kaže da stazu zna napamet.

– Sipar, kamenje, blato, ponegdje snijeg, a u nekim momentima temperatura ispod nule, ali smo se snašli – rekao je Vrećo.

Duatlon “Sutjeska-Piva” su u okviru projekta prekogranične saradnje sa Plužinama organizovali opština Foča i Klub brdskog biciklizma “Foča tur”. Privukao je zaljubljenike u biciklizam i planinski maraton iz 15 gradova, od Tuzle, Sarajeva, preko Višegrada i Bileće do Trebinja i Podgorice.

Naida Husić iz Živinica, jedina žena među učesnicima, plasirala se među prvih 10. Istakla je da je priroda predivna i da je nadomjestila sav napor potreban da se savlada izuzetno dug uspon.

– Prizori su fenomenalni, mogle su se vidjeti srne i druge divlje životinje, vazduh je stvarno čist, a posebno je zadivljujući dio za trčanje do Trnovačkog jezera. Nisam pravila pauze, inače to ne radim kad vozim bicikl i trčim, ali jednostavno poželite da ostanete barem pola sata da se divite jezeru i planini – rekla je Husićeva.

Veljko Jovančević iz Podgorice, koji je prvi put posjetio Nacionalni park “Sutjeska”, kaže da će rado doći i sljedeće godine na trku, a nada se da će se do tada pročuti za ovo takmičenje i da će biti dosta više njegovih zemljaka.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Veliki usponi, dosta makadama, rupa, grubog kamenja, veoma naporna i zahtjevna staza, ali fenomenalni predjeli, tako da je izuzetno zanimljivo. Organizacija je bila vrhunska, mislilo se o svim sitnicama – oprema, osvježenje, hitna pomoć, sve na visokom nivou – zadovoljan je trkom Podgoričanin.

Duatlon je dio projekta prekogranične saradnje Foče i Plužina “Turizam, adrenalin i raftin avantura TARA”, čiji je glavni cilj promocija ovog područja kao jedinstvene turističke destinacije.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča Olivera Elez zadovoljna je odzivom učesnika i trkom.

– Ove godine smo finansirali takmičenje kroz projekat da bismo osnažili udruženja koja će iduće godine sigurno biti spremnija, naravno uz pomoć obje lokalne zajednice, da organizuju trku da bi ona prerasla u tradiciju. Sve aktivnosti iz projekta služe da bi se promocijom povećale posjete ovim prelijepim turističkim destinacijama – istakla je Elezova.

I potpredsjednik Kluba brdskog biciklizma “Foča tur” Dalibor Vrećo vjeruje da će ovo postati tradicionalno takmičenje.

– Mi imamo idealno podneblje i potencijal za razvoj cikloturizma, koji je u ekspanziji svuda u Evropi. U saradnji sa opštinom Foča trudićemo se da organizujemo slične aktivnosti i promovišemo cikloturizam, a samim tim i područje opštine Foča i Nacionalnog parka “Sutjeska” – rekao je Vrećo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije