Kultura

Stećci u Piperima: Kulturno dobro od velikog značaja

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa kontinuirano sprovodi svoje aktivnosti na području opštine Lopare.

Stećci u Piperima: Kulturno dobro od velikog značaja
FOTO: ŽELJKO BOŽIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ljiljana Vrućinić, arheolog i viši stručni saradnik u zavodu, razgovarala je danas s načelnikom opštine Lopare Radom Savićem i upoznala ga s radom na elaboratu, koji će za ovu lokalnu zajdnicu uskoro biti završen.

– Mi smo do sada, u nekim fazama, uspjeli da registrujemo tridesetak arheoloških lokaliteta, prije svega iz praistorijskog perioda i iz perioda punog razvijenog srednjeg vijeka – saopštila je Vrućinićeva.

Ona je navela da je fokus istraživanja usmjeren na stećke, jer su oni najreprezentativnija jedinica mjere kada je u pitanju kulturno-istorijsko nasljeđe Lopara.

FOTO: ŽELJKO BOŽIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: ŽELJKO BOŽIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– U valorizovanju kulturno-istorijskog nasljeđa već je završen elaborat kojim bi se nekropola stećaka u Piperima, koja predstavlja u tri grupacije razdvojenu cjelinu, proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja – istakla je Vrućinićeva.

Načelnik opštine Lopare je izrazio zahvalnost Ljiljani Vrućinić na aktivnostima koje provodi na teritoriji opštine Lopare.

– To ćemo iskoristiti da napravimo uslove da ljudi koji dolaze u Lopare i zanima ih ovaj istorijski period vide stećke, te da to bude jedna od turističkih ponuda – naveo je Savić.

On je rekao da zato treba uključiti stručnjake iz raznih oblasti kako bi se sve predstavilo na kvalitetnom nivou.

A.E.

Prihvati notifikacije