Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Stefanović o Zakonu o NESTALIM BEBAMA: Ovo je prvi korak, teško je zamisliti kroz šta su RODITELJI PROŠLI

Politika
Autor:

Foto: Zoran Ilić/RAS Srbija

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Narodnoj skupštini odgovarajući na pitanja poslanika da je prijedlog Zakona o nestalim bebama samo prvi korak u rješavanju ovog problema i svakako ne jedini. On je ujedno podsjetio i da je stav da istrage neće biti obustavljene jedno od rješenja, pored pomenutog Zakona.

Odgovarajući na pitanje Đorđa Kosanića iz Jedinstvene Srbije, Stefanovć je rekao i da treba svakako razgovarati i na temu mogućih izmjena Krivičnog zakonika, piše Blic.

– Ovo je teška i veoma emotivna tema. To što se tim ljudima dogodilo prije 40, 30, 20 godina horor je koji je teško i zamisliti. Svako ko ima svoje dijete, zna šta mu sve prođe kroz glavu kad vam dijete padne sa bicikla, a ne, ne daj Bože kad vam se takvo nešto dogodi. Svestan sam da nema tog zakona koji će biti dovoljno dobar, niti zakona, koji može da nadomesti bol koji su ti ljudi proživjeli i proživljavaju – rekao je Stefanović.

Kako je ministar rekao govoreći o slučajevima nestalih beba iz porodilišta iz sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih, u rješavanju se odnekud ipak mora krenuti.

– Ono što mi možemo da uradimo je da pokrenemo ovo sa mrtve tačke i to poslije decenija tišine, neprihvatljive tišine, poslije mnogo decenija nečinjenja, jer razne prethodne vlasti nisu smjele, nisu bile spremne, nisu mogle, uopšte ne želim da ulazim u to da li su imale želju da se to riješi, ali prosto ništa nisu uradile i to je činjenica. Mi smo razgovarali sa roditeljima, udruženjima, različitim stručnjacima i napravili prve značajne korake – rekao je Stefanović govoreći o prijedlogu Zakona o nestalim bebama, ali i o rješenjima koja su iznađena pored ovog zakona.

On je podsjetio i da su, pored prijedloga Zakona, MUP i Ministarstvo pravde zauzeli stav u vezi sa istragama o nestalim bebama da se u ovim slučajevima radi o krivičnom djelu sa produženim trajanjem što će omogućiti da se osumnjičeni mogu krivično goniti i ukoliko je krivično djelo počinjeno prije 30 godina. Kako je istakao, očekuje da će se Republičko javno tužilaštvo, koje je svakako samostalno, odlučiti da na ovaj način tretira ove slučajeve.

Ministar je ujedno zaključio i da se plaši da se neće u svakom pojedinačnom slučaju doći do istine šta se dogodilo sa djecom, ali da moramo pokušati.

– Na kraju krajeva jedna od obaveza Republike Srbije, koje su ustanovljene presudom Evropskog suda za ljudska prava, nije samo kako to provejava u jednom dijelu javnosti da se isplate odštete. Sumu od 10.000 evra kao nadoknadu za patnje je dosudio Evropski sud, ali i obavezu da se identifikuje institucija koja nije uradila svoj posao, bilo da je pripadala nekadašnjim SFRJ, SRJ, SCG, svejedno – objasnio je ministar, ističući da je to jedan segment, dok su istrage o potencijalnim krivičnim djelima u ovim slučajevima drugi segment.

Poslanika JS Đorđe Kosanić pitao je da li u narednom periodu treba pokrenuti i promenu Krivičnog zakona, baš što se tiče ovog pitanja o nestalim bebama. Stefanović je podsjetio da je Krivični zakonik mijenjan prošle godine u pravcu pooštravanja kazni i da se veći dio odnosio upravo na krivična djela čije su žrtve djeca.

– Mislim da sa prošlogodišnjim izmjenama Krivičnog zakonika, kojima su pooštrene kazne i za djela gdje su djeca žrtve, možemo reći da imamo dobru kaznenu politiku. Ne isključujem mogućnost i o tome treba ozbiljno razmisliti ni da imamo još izmjena u ovom smislu u kome ste vi rekli, ali bih volio i da sudovi, koji jesu nezavisni, čuju potrebe naroda. Ne ni ministara, ni poslanika, ni političara, da oslušnu svoj narod i da drakonskim kaznama pokažu da se kao društvo nikako ne možemo ni pomiriti, ni složiti sa nekim ko se usudi da dodirne neko od naše djece – rekao je Stefanović, dodajući da su i MUP i Ministarstvo pravde spremni da razgovaramo o svakoj od ovih tema.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO