Politika

"Stejt Department“ o izborima u BiH: Neka se pobjednici dostojno nose s pobjedom, a gubitnici s porazom

“Stejt Department“ pohvalio je građane Bosne i Hercegovine i čestitao im za učešću u Opštim izborima ističući kako ostaju predani cilju da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja.

"Stejt Department“ o izborima u BiH: Neka se pobjednici dostojno nose s pobjedom, a gubitnici s porazom
Foto: Mike Thelier/EPA

Poručili su da pobjednici trebaju biti dostojni u pobjedi, a oni koji su izgubili u porazu.

Sjedinjene Američke Države dijele zabrinutost oko izbornog procesa koju su izrazili i izborna posmatračka misija OSCE, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije. Izražavamo zabrinutost za regularnost izbora, nepristrasnost posmatrača izbora, ravnopravan pristup medijima i zloupotrebu javnih sredstava. Ta zabrinutost suprotna je izjavama vlasti u BiH o poštenim i transparetnim izborima. Zbog toga potičemo institucije BiH da što prije riješe nedostatke izbornog procesa koje su posmatrači OSCE uočili. Očekujemo da će interesne strane i građani ozbiljno početi raditi na formiranju vlasti i ohrabrujemo pobjednike da budu dostojni u pobjedi, a one koji su izgubili u porazu – navedeno je u saopštenju, prenosi Klix.ba.

Osim toga, iz „Stejt Departmenta“ su naglasili da Sjedinjene Američke Države ostaju predane partnerstvu s građanima i vladom Bosne i Hercegovine sve dok rade na sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i privrednim reformama.