Svijet

STEJT DEPARTMENT TVRDI "Hezbolah skladišti eksplozivne hemikalije širom Evrope"

Koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Nejtan Sejls optužio je Hezbolah da je skladištio hemikalije, koje mogu da se koriste za pravljenje eksploziva, u nekoliko evropskih zemalja, i pozvao zemlje u Evropi, ali i šriom svijeta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

STEJT DEPARTMENT TVRDI "Hezbolah skladišti eksplozivne hemikalije širom Evrope"
FOTO: STEFANI REYNOLDS / POOL / EPA

Zašto bi Hezbolah čuvao amonijum nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbolah je tu stavio to oružje kako bi mogao da izvede velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno – rekao je Sejls.

On je naveo da su operativci Hezbolaha proteklih godina premjestili zalihe amonijum nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi AP.

Sejls je na onlajn forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnjaju da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najverovatnije u Grčkoj, Italiji i ŠPaniji.

On je rekao da je Hezbolah “unitarna organizacija koja se ne može podikeliti na vojno i takozvano političko krilo”.

– Bez potpune zabrane, grupa i dalje može da prikuplja novac i regrutuje operativce – rekao je Sejl dodajući da je Hezbolah “jedna organizacija” i da je riječ o “terorističkoj organizaciji”.

Sajls je svoje komentare saopštio šest nedjelja nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povrijeđeno.