Svijet

Stela Asanž uzbuđeno čeka da potpis sudije “Djeca još ne znaju da će Džulijan biti oslobođen”

Supruga osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, Stela Asanž izjavila je danas da njihovo dvoje djece još uvijek ne zna da će on biti oslobođen.

Stela Asanž
FOTO: MOURAD BALTI TOUATI/EPA

Ona je rekla da niko neće moći da spriječi djecu, staru pet i sedam godina da “viču sa krova” kada budu saznali, prenosi Gardijan i podsjeća da odluku o oslobađanju treba da potpiše sudija.

Kako je rekla, ona im “polako i postepeno saopštava informacije”.

– Ipak, oni su veoma uzbuđeni što su u Australiji – rekla je Stela i dodala da su nedavno doputovali iz Londona.

Džulijan Asanž
FOTO: WIKILEAKS/HANDOUT

 Asanžova supruga, inače advokat, dodaje da je do napretka u procesu došlo kada je Viši sud u Londonu počeo da razmatra njegovu ustavnu odbranu.

– Tada smo vidjeli iskorak u odnosu na dogovor između strana – rekla je ona i dodala da je “ograničena” u pogledu onoga što može da kaže o načelnom sporazumu sa Ministarstvom pravde SAD.

Ipak potvrdila je da sporazum uključuje izjašnjavanje Asanža da je kriv po jednoj optužbi, koja se odnosi na Zakon o špijunaži. Upitana da li će biti slobodan čovjek, Stela Asanž je ponovila da to mora da potpiše sudija na jSevernim Marijanskim ostrvima.

– Kada sudija to potpiše, onda je to formalno stvarno – rekla je ona.

Pročitajte još

Džulijan Asanž je pristao da se izjasni krivim po jednoj optužbi za zavjeru radi dobijanja i objelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani. Godinama je američka vlada tvrdila da su fajlovi Vikiliksa – koji su otkrili informacije o ratovima u Iraku i Avganistanu ugrozili živote.

On je optužen u SAD za vrijeme administracije Donalda Trampa, a tužioci su prvobitno željeli da mu sude po 18 tačaka.  Većina njih je bila u skladu sa Zakonom o špijunaži iz 1917. godine, koji u velikoj mjeri kriminalizuje pogrešno rukovanje državnim zapisima “koji se odnose na nacionalnu odbranu” SAD.              

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu