Gradovi

Šteta od poplava 2 miliona KM: Novi Grad treću godinu na udaru nepogoda

Šteta od poplava na području opštine Novi Grad, prema prvim nepotpunim procjenama, iznosi blizu dva miliona maraka.

Poplave u Novom Gradu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je to za Srpskainfo Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, koju su prošlog mjeseca zadesile poplave uzrokovane obilnim padavina, a više od 20 osoba je evakuisano iz svojih domova.

Građani još ove sedmice, do 10. juna, mogu prijaviti nastalu štetu.

Drljača je potvrdio da su u prvih sedam dana zaprimili ukupno 608 prijava za pričinjenu štetu, od toga 158 na objektima. 

– Prijavljeno je 108 stambenih objekata i 50 pomoćnih. Inače, imamo formirane tri komisije: za popis štete u stambenim i pomoćnim objektima, poljoprivredi i oštećenja na putnoj infrastrukturi – podsjetio je on.

Pročitajte još

Ovaj popis počeo je, praktično, tek što su završili sa isplatom pomoći oštećenima u zemljotresu. Novi Grad posljednjih godina konstantno je na udaru prirodnih nepogoda. Krajem 2020. godine zadesio ih je razorni zemljotres, koji je pričinio štetu od 2,1 milion maraka. 

Za djelimičnu sanaciju bilo je obezbijeđeno 270.000 KM, iz Fonda solidarnosti i programa javnih investicija Republike Srpske.

– Isplatili smo štetu po nalazu komisije, ne u punom iznosu, već procentualno, u skladu sa sredstvima koja smo dobili – rekao je Drljača.

Prošle godine su područje Novog Grada čak dva puta pogodile poplave uzrokovane obilnim padavinama, u junu i decembru. Voda je ušla u objekte, pokrenula odrone i klizišta i pričinila znatnu štetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije