Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„STEZALI SMO OBRUČ, NIJE MOGAO DA SE IZVUČE“ Sarajevska policija o detaljima potjere za višestrukim ubicom

Hronika
Autor:

Foto: Avaz

Nakon što je konačno lociran i u razmjeni vatreni likvidiran višestruki ubica Edin Gačić u mjestu Košćan na području Hadžića sazvana je vanredna konferencija za medije u Vladi Kantona Sarajevo na kojoj su prisustvovali premijer Edin Forto, ministar policije KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Premijer Forto je kazao da je blizu 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP, MUP  Kantona Sarjevo i Tužilaštva Kantona Sarajevo radilo na pronalasku ubice, prenosi Klix.

On se zahvalio svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku.

Foto: Klix.ba

– Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekaćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj – rekao je Forto.

Ministar MUP Kantona Sarajevo Admir Katica je kazao da Edin Gačić više nije  prijetnja.

– Želim se sjetiti porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg policajca.

Hvala svima koji su davali informacije. Vlada je danonoćno zasjedala, hvala svima koji su imali povjerenja i dali nam podršku hrabrim policijskim službenicima cijele BiH. Želim se zahvaliti FUP, OBA i SIPA koji su život i sigurnost građana činili normalnim – kazao je Katica.

On je istakao da je ovo bila najmasnovnija potraga u BiH.

– Urodila je plodom jer smo svi zaboravili na naše nadležnosti, predali se srcem i dušom u ovo. I presretan sam da smo završili – naveo je on.

Komesar Halilović je kazao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužilaštvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS.

– Mi smo podnijeli izvještaj 10. februara protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza koje smo pronašli i uporedili, imali smo sa spekta policijskog rada rasvjetljeno krivično djelo. Zajedno smo formirali štab i uključili više agencija u potragu za osobom za koje je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubistva. Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OBA koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana – rekao je Halilović.

Akcija je krenula jutros

On je istakao da se jutros krenulo se u realizaciju na čelu s pripadnicima FUP, specijalnom jedinicom i MUP KS.

– Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršioca ubistava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP Kantona Sarajevo i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj – izjavio je Halilović.

Naveo je da su od početka bili zatrpani mnogobrojnim informacijama, ali da su sinoć imali informaciju OBA koja je upućivala na to gdje se ubica nalazi.

– Pripremili smo zatvoreni plan da ne bi došlo do curenja informacije. Jutros je objavljena informacija. Stezali smo obruč, priključili su se pripadnici MUP SBK. Osigurali smo čitav prostor tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz situacije – kazao je Mevludin Halilović.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO