Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Stigla pinceza Viktorija: Da izgradimo bolju Švedsku pomoglo je 60.000 izbjeglica iz BiH

Politika
Autor:

Foto: T.S./Klix/RAS Srbija

Švedska princeza Viktorija zajedno sa princom Danielom i svojom delegacijom održala je u Parlamentu Bosne i Hercegovine konferenciji o klimi i inovacijama.

U obraćanju okupljenim zvanicama, privrednicima i predstavnicima vlasti, princeza Viktorija rekla je da su Bosna i Hercegovina i Švedska vezane kroz odnose na više nivoa.

– Švedska je bila dom za 60.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a većina njih je i ostala. To su ljudi koji su izgradili svoje živote i koji su učestvovali u izgradnji švedskog društva u cilju stvaranja bolje i dinamičnije države – rekla je prestolonasljednica švedske krune.

Ona je istakla kako smatra da je borba za bolju životnu okolinu i borba protiv klimatskih promjena izuzetno važna te da će ona i njen suprug, kao što to rade u mnogim krajevima svijeta, po tom pitanju sarađivati sa mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, kada je u pitanju borba za bolju životnu sredinu i okolinu, princeza Viktorija će u četvrtak posjetiti sarajevsku planinu Trebević gdje će sa mladim ljudima te gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva održati ekološku radionicu.

Ministarka za okolinu i klimu Izabela Lovin takođe je nakon konferencije istakla dobru saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

– Ova posjeta fokusira se na zaštitu okoline, poduzetništvo, učešće mladih u poduzetništvu, reforme na putu ka EU i pospješivanje života građana BiH. Švedska je godina jedan od najvećih pomagača Bosni i Hercegovini, a prošle godine Švedska Bosni i Hercegovini osigurala 18 miliona evra – rekla je Lovinova.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO