Regioni

STIGLI NOVI UREĐAJI Donacijama poboljšani uslovi liječenja u gradiškoj bolnici

Opšta bolnica Gradiška, posredstvom UNDP, dobila je više skupocjenih uređaja i aparata od Evropske unije, vrijednih nekoliko stotina hiljada KM. Najnovija pošiljka sadrži ultrazvučni aparat i respirator, čija vrijednost iznosi 100.000 KM.

STIGLI NOVI UREĐAJI Donacijama poboljšani uslovi liječenja u gradiškoj bolnici
FOTO: MILAN VUJIĆ / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Rajko Dodik, direktor Opšte bolnice, koja ima regionalni značaj, te pruža usluge pacijentima iz Kozarske Dubice, Srpca i drugih susjednih mesta, naglašava da je ova donacija obezbijeđena u pravo vrijeme.

On je upozorio da u ovoj ustanovi na bolničkom liječenju ima nekoliko mlađih osoba oboljelih od virusa korona te da je epidemiološka situacija teža i komplikovanija nego u proljeće.  Stanje oboljelih koji se liječe na Kovid odjeljenju je teško, ali oni nisu životno ugroženi, kazao je Dodik napominjući da se radi o mlađim pacijentima koji nemaju drugih zdravstvenih komplikacija.

Foto: Milan Vujić / Ustupljena fotografija
Foto: Milan Vujić / Ustupljena fotografija

Prošlog mjeseca UNDP je takođe Opštoj bolnici Gradiška donirao i pokretni rendgen aparat, vrijedan više od 140.000 KM.

Dobro smo opremljeni, imamo deset respiratora koje smo dobili na poklon, mada još nema potrebe niti za jednim na zbrinjavanju oboljelih od virusa korona. Epidemiloška situacija još uvijek je povoljna, mada stalno apelujemo na građane odnosno naše pacijente da poštuju preporučene mjere i da svoje zdravlje ne stavljaju na iskušenje – rekao je Dodik za Srpskainfo, podsjetivši da bolničarima nedostaju rukavice i drugi dijelovi zaštitne opreme.

Ipak, ni po tom pitanju situacija nije problematična. U gradiškoj bolnici su ohrabrujuće informacije da među radnicima nema zaraženih koronom i da imaju dovoljno ljekara i drugog osobolja za zbrinjavanje oboljelih od virusa korona, ali i drugih bolesti.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Rajko Dodik

– Osim navedenih donacija međunarodnih organizacija, imali smo i druge vidove pomoći od domaćih institucija, lokalne uprave, resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske, ali i mnogih pojedinaca iz zemlje i svijeta. To je za nas veoma značajno, svaki vid pomoći je od velike koristi. Ovi gestovi takođe nas ohrabruju jer su dokaz povjerenja pacijenata – smatra Rajko Dodik, direktor Opšte bolnice Gradiška, gdje je u toku višemilionska investicija dogradnje bolničkih kapaciteta.

Time će dugoročno obezbijediti uslove za kvalitetan rad i smanjiti potrebe za upućivanje pacijenata u druge centre, prvenstveno Banjaluku, a potom i Beograd. Inače, među donatorima koji su od početka epidemije ovu ustanovu pomogli na različite načine takođe su Vlada Srbije, Elektroprivreda Republike Srpske, više gradiških preduzeća i kolektiva, ustanova i pojedinaca iz Srpca, Banjaluke, Sarajeva i drugih mesta u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Sanitetetska vozila

Jedno od 15 sanitetskih vozila koje je Srbija donirala Republici Srpskoj uručeno je Domu zdravlja Gradiška. Tokom godine, ova ustanova dobila je još dva, savremeno opremljena, sanitetska vozila za hitne intervencije vrijedna 180.000 KM.

Foto: Milan Vujić / Ustupljena fotografija
Foto: Milan Vujić / Ustupljena fotografija

Nabavljena su novcem gradske uprave i donacijama gradiških preduzeća. Time je dugoročno riješen problem manjka sanitetskih vozila u gradiškom Domu zdravlja.

Prethodno su korištena stara i dotrajala vozila, čime su bili ugroženi životi pacijenata tokom hitnih intervencija.