Politika

STIŽE 1,1 MILION EVRA Srpska dobila arbitražni spor u slučaju "Krajina osiguranje"

Ministarstvo finansija veoma je zadovoljno činjenicom da je Republika Srpska, odnosno društvo za osiguranje „Krajina osiguranje“ dobilo spor koji se vodio u Arbitražnom tribunalu u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva.

STIŽE 1,1 MILION EVRA Srpska dobila arbitražni spor u slučaju "Krajina osiguranje"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Spor je postojao na osnovu tužbe „Agarval i drugi“, vrijedan 30,2 miliona američkih dolara.

– Zadovoljni smo posebno imajući u vidu da je sud odlučio da tužilac tuženoj isplati 1,1 milion evra. Ovakva odluka Arbritražnog tribunala dokaz je da su institucije Republike Srpske, prvenstveno organi nadzora finansijskog sektora – Agencija za osiguranje i Komisija za hartije od vrijednosti, dosljedno poštovale propise finansijskog tržišta i pravila struke, primjenjujući najbolje supervizorske prakse, te blagovremeno preduzimale odgovarajuće mjere, s ciljem zaštite interesa naših građana, u ovom slučaju korisnika osiguranja. Takođe je potvrđeno poštovanje relevantnih zakonskih propisa, uz ocjenu da nije bilo kršenja odredaba Bilateralnog ugovora o ulaganjima između BiH i Indijr – kažu u Ministarstvu finansija.

Dodaju da je Arbitražni tribunal u Parizu  ovom odlukom potvrdio da su domaći i inostrani investitori u Republici Srpskoj tretirani ravnopravno, kao i da se u Republici Srpskoj poštuju međunarodni standardi, te da domaći propisi finansijskog tržišta i praksa nadzora nad učesnicima ne odstupaju od istih u razvijenim tržišnim ekonomijama.

– Ova odluka samo potvrđuje opredjeljenje organa Republike Srpske da podstiče investicionu klimu, stvara dobre pretpostavke za direktne strane investicije, uz, istovremeno, istrajavanje u zahtjevu da strani investitori poštuju domaće propise i izvršavaju obaveze – kažu u saopštenju. 

Podsjećanja radi, Naven Agarval i Nete Gupta su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a zatim su donijeli niz odluka koje su bile predmetom nadzora Agencije za osiguranje Republike Srpske, a kasnije i Ministrstva unutrašnjih poslova. Više puta su se obraćali institucijama Republike Srpske i Bosne Hercegovine sa neosnovanim zahtjevima i neargumentovanim tvrdnjama, što je pokazao i arbitražni postupak koji se vodio pred Arbitražnim tribunalom u Parizu.