Digitalna Srpska

(VIDEO) "Stiže era gdje računari MOGU DA PREDVIDE NAŠE ŽELJE" Majkrosoft predstavio novu seriju AI kompjutera

Satja Nadela, CEO Majkrosofta, istakao je na brifingu sa novinarima da ulazimo u novu eru gdje računari ne samo da nas razumiju, već mogu da predvide naše želje i namjere.

AI Copilot Majkrosoft
FOTO: @WSJ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Majkrosoft je predstavio novu seriju računara pod nazivom Copilot+, koji uključuju unapređenu verziju Windows 11, funkciju “Recall” i podršku za najnoviju generaciju Qualcomm procesora.

Ovo je značajan korak za Majkrosoft, jer se kompanija nada da će iskoristiti entuzijazam oko vještačke inteligencije kako bi pokrenula novu fazu kupovine računara.

Kompanija predviđa da će više od 50 miliona AI računara biti isporučeno u narednih 12 mjeseci.

Nova funkcija “Recall” omogućava korisnicima da pronađu bilo koju informaciju koju su pregledali na svom računaru u prošlosti.

Majkrosoft je predstavio dva nova uređaja iz serije Copilot+ — Surface Laptop i Surface Pro konvertibilni tablet.

Pročitajte još

Pored toga, HP, Dell, Samsung, Acer, Asus i Lenovo su prikazali svoje Copilot+ modele računara sa Qualcomm procesorima. Ovi uređaji, kao i nova funkcija Recall i Copilot+ brend, predstavljeni su na događaju u Redmondu, dan pre početka Build konferencije za developere u Sijetlu.

Satja Nadela, CEO Majkrosofta, istakao je na brifingu sa novinarima da ulazimo u novu eru gdje računari ne samo da nas razumiju, već mogu da predvide naše želje i namjere.

Dok je veći dio događaja bio fokusiran na nove Qualcomm čipove, Majkrosoft je naglasio da i dalje sarađuje sa dugogodišnjim partnerima kao što su Intel i AMD, što su potvrdili i direktori ovih kompanija.

Qualcomm čipovi omogućavaju Majkrosoftu da se takmiči sa Eplovom Mak linijom, pružajući bolje performanse i duže trajanje baterije. Majkrosoft je naveo da Windows računari sa Qualcomm čipovima mogu da rade 58% brže od Mak računara sa M3 čipom u određenim testovima.

Kako bi se riješila pitanja privatnosti, iz Majkrosofta navode  da će korisnici moći da isključe bilo koje vebsajtove ili druge podatke iz funkcije Recall, a sve informacije će biti skladištene lokalno, bez korišćenja za treniranje AI modela.

Funkcija Recall se oslanja na kombinaciju multimodalnih malih jezičkih modela koji rade na uređaju.

Majkrosotov potez dolazi nakon što su Gugl i OpenAI nedavno predstavili svoje najnovije mogućnosti, dok Epl planira da predstavi svoju generativnu AI strategiju na WWDC događaju koji počinje 10. juna, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu