Digitalna Srpska

POSTOJI RJEŠENJE Ako vas nerviraju rezultati pretrage koje je generisao AI evo kako da ih uklonite

Postoji nekoliko različitih načina na koje možete da uklonite rezultate pretrage koje je generisao AI.

Čovjek kuca na laptopu
FOTO: LUCA SAMMARCO/PEXELS

Korisnici, koji u posljednje vrijeme pretražuju preko Gugla, su primjetili ogromnu količinu teksta koja se pojavljuje prije konkretnih rezultata pretrage.

Ova funkcija, pod nazivom AI Overvjus, nudi AI generisane odgovore na neke upite.

Problem je što ovaj pregled pomjera konkretnu listu linkova niže, što korisnicima otežava jer moraju da skroluju da bi došli do rezultata koje žele. Ovo će postati još iritantnije kad Gugl u ove rezultate počne da dodaje i reklame.

Tablet u rukama
FOTO: COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Iako Gugl ne omogućava da se AI Overvjus isključi, postoji nekoliko načina na koje možete da zaobiđete ove rezultate pretrage.

Jedan od najboljih načina da “isključite” rezultate pretrage koje je generisao AI jeste da ponovo konfigurišete opcije pretrage svog internet pretraživača.

Pročitajte još

Sajt tenbluelinks je ponudio rješenje za Krom na Android, iOS, Vindovs i Mak platformama, kao i za Fajerfoks na Vindovsu i Maku.

U Kromu za Vindovs ili Mak idite u Settings > Search engine > Manage search engines and site search; Izaberite Add next u “Site search” sekciji; Dodajte nadimak za svoju verziju Google-a koja nema AI u “Name” sekciji, dodajte prečicu i kopirajte u nju URL: {google:baseURL}search?q=%s&udm=14; Nakon toga kliknite na Save ili Add. Potom izaberite tri tačkice pored unosa i izaberite Make default;

Sljedeći put kada budete pretraživali, više ne bi trebalo da vidite AI Overvjus.

Postoje i drugi jednostavni načini da se izbjegnu AI Overvjus, a ovo uključuje uBlock Origin ekstenziju, ili Bye Bye, Gugl AI ekstenziju za Krom.

Na kraju, ukoliko povremeno želite da izbjegnete AI Overvjus, možete da odradite svoju pretragu, a potom da izaberete More > Web sa listom sajtova bez AI generisanog sadržaja (i reklama), piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu