Svijet

Stiže nam ZELENI PREVOZ: U najvećim gradovima svijeta do 2030. OVO ĆE BITI OBAVEZNO

Održivi prevoz, od javnog prevoza do bicikala, mogao bi da zamijeni automobile u najvećim gradovima u svijetu do 2030. godine, pokazala je studija koja je objavljena danas.

Stiže nam ZELENI PREVOZ: U najvećim gradovima svijeta do 2030. OVO ĆE BITI OBAVEZNO
FOTO OLAF KRAAK/EPA

Vožnja privatnih automobila smanjiće se u prosjeku za deset odsto do 2030. godine, dok će javnom prevozu, hodanju i vožnji bicikla porasti popularnost, piše u studiji Mobility Futuresa.

Posao svakog gradonačelnika i gradskih vlasti je da nešto preduzmu – rekao je Rolf Kullen iz konsultantske kompanije Kantar, koja je izradila studiju kojom je obuhvaćen 31 grad.

Više od polovine stanovništva živi u gradovima i očekuje se da će taj broj do 2050. porasti na skoro 70 odsto.

Mnoge gradske vlasti koje se bore protiv zakrčenih centara i zagađenja vazduha žele da smanje prevoz automobilima, a iznajmljivanje bicikala i manjih električnih vozila stanovnicima pruža nove vidove transporta, navodi se u studiji.

Putovanja privatnim automobilom trenutno čine više od polovine svih putovanja u velikim gradovima, ali će pasti na 46 odsto do 2030, tvrde istraživaci koji su, kako se navodi, ispitali više od 200.000 stanovnika od Njujorka do Najrobija.

U istom periodu, javni prevoz, vožnja biciklom ili pješačenje činiće 49 odsto gradskog saobraćaja, stvarajući globalnu “prelaznu tačku” prema održivom putovanju, navode stručnjaci.

Oko 40 odsto ljudi širom svijeta otvoreno je za nove oblike putovanja, a gradovi moraju ulagati u tehnologiju kako bi se omogućio pomak prema zelenijem prevozu, ističe se.

Navodi se da je porast informisanja građana o zagađenju i gužvi koju prouzrokuju automobili pomogao u pokretanju promjena.

(Seebiz)

Prihvati notifikacije