Društvo

ŠTO DALJE OD OVOG TOSTERA I GRIJALICE Mogu da izazovu strujni udar, požar i opekotine

Sa tržišta BiH povučeni su električni toster „Zilan“ i električna kvarcna grijalica „Kumtel“, jer predstavljaju opasnost od strujnog udara, odnosno, požara i opekotina.

ŠTO DALJE OD OVOG TOSTERA I GRIJALICE Mogu da izazovu strujni udar, požar i opekotine
Foto: annt.gov/RAS Srbija

Oba proizvoda su porijeklom iz Turske, dok je za toster uvoznik preduzeće „Digitalis“ Novi Travnik, a za grijalicu „Fis“ Vitez, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Foto: annt.gov/RAS Srbija
Foto: annt.gov/RAS Srbija

Električni toster predstavlja opasnost od strujnog udara jer nema adekvatnu izolaciju. Zbog korištenih izolacionih materijala neodgovarajućih karakteristika pri visokim temperaturama može doći do lomljenja kućišta čime postaju dostupni dijelovi pod naponom. Električna kvarcna grijalica je opasna jer se zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata, ima mehanizam koji uključuje/isključuje grijače kada se grijalica uspravi, odnosno, obori, a uključivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan – navodi se u saopštenju.

Uvoznik tostera je preduzeo dobrovoljne mjere obavještavanja potrošača i povlačenja proizvoda sa tržišta.

– Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili. Kad je riječ o grijalici, nadležna inspekcija je naredila mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i obavještavanje potrošača. Takođe, preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili – stoji u saopštenju.