Svijet

"Što duži sukob, to jača Rusija" Mask komentarisao rat u Ukrajini i pad Avdijevke na Tviteru

Što duže bude trajao sukob u Ukrajini, Rusiji će biti bolje, smatra milijarder i vlasnik Iksa Ilon Mask, koji je od početka sukoba poziva na prekid rata, tvrdeći da Kijev treba da prihvati gubitak teritorije kako bi izbjegao dalju katastrofu.

Ilon Mask
FOTO: ZBIGNIEW MEISSNER/EPA

Reagujući na vijesti da ruske snage napreduju u strateški važnom gradu u Donbasu, Avdijevki, koja je u međuvremenu i oslobođena, Mask je napisao na Iksu da “što duže ovo traje, Rusiji će biti bolje”.

Post vlasnika “Tesle” je zapravo bio komentar na objavu američkog investitora Dejvida Saksa, koji je ranije tvrdio da je sukob “mašina za mljevenje mesa” a da će se okončati tek kada Ukrajina bude “ležala u tinjajućim ruševinama na pogrebnoj lomači koju je sama napravila”.

Pročitajte još

Tokom borbi u Avdijevki ukrajinske snage su ostale bez oko 1.500 ljudi za samo 24 sata. Pošto je grad zauzeta, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će ruske snage nastaviti svoju ofanzivu “kako bi oslobodili Donjecku Narodnu Republiku od ukrajinskih nacionalista”.

Ukrajinski i američki zvaničnici smatraju da je za gubitak grada odgovoran Zapad jer je prestao da pomaže kijevskom režimu u borbi protiv Rusije, a Pentagon je upozorio da bi situacija iz Avdijevke mogla da se ponovi na mnogim drugim lokacijama duž linije fronta ukoliko SAD ne odobre novi paket oružja, municije i obuke za ukrajinsku vojsku vrijedan 60 milijardi dolara.

Inače, Mask je više puta govorio o ratu u Ukrajini – predlagao je da Kijev odustane od Krima, ali i prihvati da su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje postali novi ruski regioni.

Takođe, optužio je američke zvaničnike, prije svega podsekretarku Stejt departmenta za politička pitanja Viktoriju Nuland, poznatu po ulozi u majdanskom puču 2014. u Kijevu – za “guranje” ovog rata, prenosi Srbija Danas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu