Politika

"Što želite da nekoga predstavite kao neprijatelja tamo GDJE GA NEMATE" Vučić istakao da Srbija podržava integritet BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u intervjuu za sarajevsku „Fejs TV“ izjavio je da Srbija treba da dobije pravično rješenje za mnoga pitanja i ništa drugo.

"Što želite da nekoga predstavite kao neprijatelja tamo GDJE GA NEMATE" Vučić istakao da Srbija podržava integritet BiH
FOTO: FACE TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Svaki put kada Srbi treba nešto da dobiju, neko se buni protiv toga – bila je Vučićeva rečenica na nedavnoj vojnoj vježbi, kojom je počeo ovaj intervju.

Novinar Senad Hadžifejzović je rekao da se „plaši te rečenice“ i pitao Vučića da je pojasni. Vučić je rekao da BiH i Bošnjaci trebaju mirno da spavaju, ali da „postoji autošovnizam u beogradskoj čaršiji“, svaki put kada izgovori tu rečenicu.

– Ne možete da pravite mir tako što ćete da unizite bilo koji narod, naročito najbrojniji. Upravo zato sam se zalagao ne za zamrzunuti konflikt između Beogarad i Prištine, nego za iznalaženje rješenja – rekao je Vučić.

Dodao je da je veoma obazriv kada govori o bilo kom regionalnom pitanju i da razumije sve primjedbe koje dolaze do njega.

Pročitajte još

– Mirno spavajte, nije to moja namjera da se bilo kome dodvoravam. Meni bi u Srbiji popularnost skočila ako bih vama odbrusio ili ne daj bože nešto loše rekao Bošnjacima. Ali, apsolutni interes Srbije je mir i stabilnost i ne treba nigdje da se bojite – rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija treba da dobije entitet u BiH „koji se zove po njegovom narodu“, Vučić je rekao da mu to nikad nije palo na pamet.

– Srbija podržava integritet BiH. Vi imate podijeljene nadežnosti između RS, FBiH i centralne države. To su vaše stvari – rekao je Vučić, nakon čega je sa voditeljem i autorom emisije Senadom Hadžifejzovićem ušao u polemimku oko definicije suvereniteta.

– Ja Republiku Srpsku volim, kao što poštujem BiH. Moje pitanje za vas, što želite da nekoga predstavite kao neprijatelja tamo gdje ga nemate. Mnogi ljudi iz sarajevske javnosti, a da ne pričam o političarima – rekao je Vučić.