Politika

STOLTENBERG PORUČIO "Srbija sama donosi odluku da li će u NATO"

Srbija kao vojno neutralna zemlja, koja nema cilj da uđe u NATO, sama donosi odluke, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, i dodao da je na Srbiji da odluči i kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi da ima.

STOLTENBERG PORUČIO "Srbija sama donosi odluku da li će u NATO"
FOTO: LUKAS COCH/EPA

Stoltenberg je to rekao u intervjuu za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje kako komentariše zabrinutosti u vezi sa kineskom ulogom u regionu kada je riječ o novoj 5G tehnologiji.

Srbija je vojno neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne strijemi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke – naglasio je Stoltenberg.

Kako je objasnio, zemlje koje su članice NATO ili teže da se priključe NATO, kao što je Sjeverna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, uključujući bezbijedan i siguran način komunikacije.

On je rekao da se zahtjevi koji moraju da se ispune, kada je riječ o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, ne odnose na zemlje koje nisu članice.

– Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavjetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu – rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa pozdravlja činjenicu da je Srbija bliski partner NATO.

– Mi sarađujemo sa Srbijom. Nedavno smo imali jednu od naših vježbi civilne pripravnosti u Srbiji. A i ja sam posjetio Beograd, sastao se sa predsjednikom Srbije. On i ja smo otvorili smo tu vježbu, koja pokazuje da radimo zajedno – naveo je Stoltenberg.