Svijet

STRAH DA NE POŽUTI, SREĆA AKO JE NARANDŽAST Novi test na koronu gotov ZA 40 MINUTA BEZ BRISA

Francuski istraživači izjavili su danas da su postignuti ohrabrujući rezultati proba sistema za testiranje na kovid-19 pomoću čijih analiza se rezultat dobija u roku od 40 minuta bez brisa i slanja uzoraka u laboratoriju.

STRAH DA NE POŽUTI, SREĆA AKO JE NARANDŽAST Novi test na koronu gotov ZA 40 MINUTA BEZ BRISA
FOTO: KOEN VAN WEEL/EPA

Istraživači navode da je francuski sistem pokazao 87,5 odsto preciznosti u detekciji pozitivnih rezultata na uzorcima 220 ljudi i trenutno se čeka odobrenje od francuske regulatorne agencije da bi išao u komercijalnu upotrebu.

– U pitanju je test koji se može obaviti bilo gdje – rekla je predsjednik firme “SkilSel” koja je jedna od partnera u projektu.

Sistem pod nazivom “IziKov” jedan je od brojnih opcija na čijem se razvoju radi širom svijeta kako bi se otklonio problem sa sporim testiranjem na kovid 19.

Većina testova obavlja se nakon uzimanja brisa iz dubine nosa i potom se šalje uzorak u laboratoriju radi analiza pomoću opreme i hemikalija koje proizvodi samo nekoliko firmi. Rezultati se čekaju nekoliko dana.

Pročitajte još

Epidemiolozi navode da zbog toga dolazi do nestašice i odgađanja rezultata, što otežava napore za brzu izolaciju zaraženih. Vlade širom svijeta zato nemaju drugog izbora sem da uvedu blokade.

Sistem “IziKov”, na čijem razvoju rade “SkilSel” i francuski Nacionalni centar za naučna istraživanja, predviđa uzimanje uzorka pljuvačke od pacijenta pomoću pipete.

Pljuvačka se prebacuje u testne tube koje se zagrijavaju u posebnom prenosnom uređaju osmišljenom da se koristi na licu mjesta. Poslije 40 minuta, rezultat je spreman. Ukoliko je tečnost u tubi žuta, pacijent je pozitivan na kovid 19, a ako je narandžasta onda je negativan.