Društvo

STRAH NA SARAJEVSKOM AERODROMU Putnici se odvojili od grupe Kineza zbog konoravirusa

Pomalo komična, ali i tužna situacija vladala je danas na sarajevskom aerodromu kada je stigao autobus sa grupom od blizu 30 kineskih državljana koji su proteklih dana boravili u BiH.

STRAH NA SARAJEVSKOM AERODROMU Putnici se odvojili od grupe Kineza zbog konoravirusa
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Prema riječima reportera portala Klix, kada su putnici koji su stajali ispred terminala vidjeli autobus sa Kinezima odmah su ušli u unutrašnjost zgrade aerodroma. No, nakon nekoliko minuta u prostorije su ušli su i Kinezi što je dovelo do “grupisanja putnika” na dvije strane.

Tako se na jednom kraju prostorije nalazila grupa kineskih državljana, a sa druge svi ostali putnici i njihovi pratioci. Dijelila ih je udaljenost od samo nekoliko desetina metara.

Jasno je da mnogi ljudi posljednjih dana žive u strahu od koronavirusa koji se širi iz kineskog grada Vuhana, a kako se saznaje slične scene su zabilježene i na drugim aerodromima širom svijeta.

Dok Ministarstvo inostranih poslova BiH građanima savjetuje da putovanje u Kinu odgode do daljnjeg, ulazak Kineza u BiH nije ograničen.

Podsjećamo, od dana kada su kineske vlasti objavile vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća prouzrokovane novom vrstom koronavirusa pa do danas u Bosnu i Hercegovinu ušla su 3.873 državljanina Kine.

Ipak, ovakvi potezi na aerodromima i drugim mjestima mogu dovesti do uznemirenosti kineskih državljana koji vjerovatno i nisu nosioci zaraze. U isto vrijeme, izbjegavanje kontakta sa osobama koje bi mogle imati vezu sa zarazom sada je, sticajem okolnosti, teško osuditi.

Treba istaći da svi kineski državljani koji borave u BiH imaju instrukcije u slučaju da im se pojave određeni simptomi koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom. S druge strane nadležni organi u BiH obavljaju sve sanitarne kontrole pri ulascima državljana Kine u BiH, piše Klix.

Prihvati notifikacije