Svijet

Strah od širenja delta soja: Hrvatska bi mogla vratiti neke restriktivne mjere

Nakon manje od dva mjeseca, kada je Hrvatska popustila većinu epidemiološko-restriktivnih mjera koje su bile na snazi zbog pandemije virusa korona, sve je izglednije da bi neke od njih mogle uskoro biti vraćene.

Strah od širenja delta soja: Hrvatska bi mogla vratiti neke restriktivne mjere
FOTO: D. MILENKOVIĆ/RAS SRBIJ

Naime, trenutne mjere u ovoj zemlji na snazi su do 31. jula, no kako piše Jutarnji list, pozivajući se na neimenovani izvor iz Nacionalnog stožera Republike Hrvatske, neke nove mjere mogle bi biti uvedene i prije isteka ovih.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje mjera, pretpostavlja se da se radi o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijim za prenos virusa. Nakon što je prije nekoliko dana cijela jadranska obala označena “narandžastim upozorenjem”, nadležni su, čini se, odlučili krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što duže.

Kako je rekao izvor iz Nacionalnog štaba, očekuje se da će u Hrvatsku ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva te da je nerealno očekivati da niko od njih neće biti zaražen. Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske “u crveno” i samim time bi postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Prihvati notifikacije