Svijet

Štrajk bi američku privredu koštao 2 milijarde dolara dnevno: Glasanje izazvalo rekordan odaziv među članovima sindikata

Potencijalni štrajk željezničara mogao bi imati razorni efekat na ekonomiju SAD i koštati američku privredu čak dvije milijarde dolara dnevno.

Štrajk bi američku privredu koštao 2 milijarde dolara dnevno: Glasanje izazvalo rekordan odaziv među članovima sindikata
FOTO: IVAN MILIĆEVIĆ/RINGIER

Glavni željeznički sindikat odbio je dogovor postignut uz posredovanje Bijele kuće, otvarajući put potencijalnom štrajku.

“SMART transportejšn divižn”, najveći željeznički sindikat u SAD, objavio je da su njegovi članovi tijesnom većinom glasali protiv okvirnog sporazuma postignutog u septembru.

Glasanje je izazvalo rekordan odaziv među 28.000 članova sindikata, a 50,87 odsto glasova bilo je protiv ratifikacije sporazuma.

Pročitajte još

Štrajk bi mogao da uzrokuje značajnu štetu američkoj ekonomiji i da zaustavi vitalne pošiljke hrane i goriva, navodi Rojters.

Članovi službe za vozove i motore transportnog odjeljenja Međunarodnog udruženja radnika u vazdušnom, željezničkom i transportnom sektoru većinski su glasali za odbijanje dogovora.

Ta jedinica, koja uključuje konduktere, kočničare i druge radnike, pridružuje se drugim sindikatima u odbijanju dogovora postignutog preko odbora koji je imenovao američki predsjednik Džo Bajden.

Predsjednik “SMART” Džeremi Ferguson još vjeruje da se sve može riješiti pregovorima i bez štrajka.

Ako pregovarači ne postignu dogovor u roku od dvije sedmice, radnici “SMART” moći će da započnu štrajk već od 9. decembra.

Svih 11 željezničkih sindikata moraće da ratifikuje dogovor da bi se izbjegao štrajk, a do sada ih je sedam glasalo za sporazum.

Eventualni štrajk mogao bi da izazove nestašice u maloprodaji uoči zimskih praznika, obustavu proizvodnje, gubitak radnih mjesta i prekide putničkih usluga, upozorava Udruženje američkih željeznica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije