Svijet

Štrajkači BLOKIRALI Francusku, premijer im poručuju: "MORAĆETE DA RADITE DUŽE"

Širom Francuske danas su nastavljeni štrajkovi i protesti povodom penzione politike predsjednika Emanuela Makrona, pa su tako kamiondžije koje štrajkuju blokirale autoputeve, a većina vozova nije napustila stanice.

Štrajkači BLOKIRALI Francusku, premijer im poručuju: "MORAĆETE DA RADITE DUŽE"
FOTO: TANJUG/AP

Istovremeno su učesnici pokreta “Žuti prsluci” održali danas svoj redovni protest protiv “ekonomske nepravde” u Parizu i drugim gradovima, uz pratnju policije.

AP ocjenjuje da deluje da su demonstranti ohrabreni najvećim protestima u zemlji u posljednjih nekoliko godina, koji su započeli u četvrtak, protiv plana vlade da reformiše penzioni sistem.

Turisti i kupci danas su se, trećeg dana protesta, suočili sa zatvorenim linijama metroa oko Pariza i skoro praznim železničkim stanicama.

Protestima se priključuju i druge grupe.

Kamiondžije, koje protestuju protiv povećanja poreza na gorivo, poremetile su saobraćaj na putevima od Provanse na jugoistoku zemlje do Normandije na sjeverozapadu.

Nastali haos, međutim, nije pokolebao vladu.

Premijer Eduar Filip otvoreno je u petak poručio Francuzima: “Moraćete da radite duže”.

On će sledeće nedelje predstaviti detalje plana.

Vlada tvrdi da neće povisiti zvaničnu starosnu granicu za penziju koja je 62 godine, ali se očekuje da će plan podstaći ljude da rade duže.

Sindikati vide taj plan kao pretnju radničkim pravima i planiraju nove proteste širom zemlje.