Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STRATEŠKO OPREDJELJENJE “Srpska je u Srbiju uvijek gledala kao u majku kada joj treba ljubav”

Politika
Autor:

Foto: Srna

Komisija za saradnju Skupštine Srbije i narodne skupštine Republike Srpske na prvom zasjedanju održanom u Beogradu donijela je jedan od ključnih zaključaka da su Srbija i Srpska strateški opredijeljene na jedinstveno djelovanje s ciljem mira, stabilnosti i razvoja.

Na zasjedanju, koje su ranije danas otvorili predsjednici dva parlamenta Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, zaključeno je da je u interesu Srbije i Srpske, kao i svih u regionu, da se izazovima, rizicima i prijetnjama najbolje suprotstavlja saradnjom, dijalogom i napretkom na svim poljima, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istaknut je i značaj podrške investicijama u Republiku Srpsku, ali i saradnji u oblasti hidroenergije, izgradnji putne infrastrukture i angažovanju na zajedničkim projektima.

Na zasjedanju je i staknuto i zalaganje za dosljedno sprovođenje svih regionalnih aranžmana, kao što je CEFTA, i njihovom unapređenju gdje je to moguće, nasuprot jednostranim potezima, provokacijama i sankcijama i antcivilizacijskim mjerama kao što je uvođenje prištinskih taksi od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Naglašen je značaj saradnje u zaštiti istorijskog sjećanja kroz zajedničko obilježavanje godišnjica, sjećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala.

Komisija je razmatrala razvoj odnosa Srbije i Republike Srpske u kontekstu međuparlamentarne saradnje i perspektive regionalne stabilnosti i bezbjednosti, parlamentarnu podršku razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje u ključnim oblastima, sa akcentom na energetiku i infrastrukturu.

Potpredsjednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić naglasio je da parlamenati nastoje da snažno doprinesu produbljivanju čvrstih bratskih i prijateljskih veza koje su oduvijek bile temelj zajedničke saradnje Srbije i Republike Srpske, kao i da je prvo zasjedanje Komisije potvrda da su međuparlamentarni odnosi ušli u novu višu fazu intenziviranja saradnje.

– Želja naših parlamenata je da na ovaj način ostvarujemo što čvršće veze kako bi konkretnim koracima sa zakonodavnog nivoa vlasti pratili najviši stepen bliskosti koji postoji između naših građana – naveo je Arsić, koji je i zamjenik kopredsjedavajućeg Komisije.

On kaže da je uvjeren da će rezultati današnjeg rada biti na korist građana Srbije i Republike Srpske, te naglašava da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja specijalnih veza, kao što je naznačeno u Sporazumu o specijalnim paralelnim odnosima.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković naglasio je značaj saradnje parlamenata Srbije i Republike Srpske.

– Republika Srpska je u Srbiju uvijek gledala kao u majku kada joj treba ljubav, a kada joj treba zaštita kao u “starijeg brata”. Srbija je naša matica i veoma nam je bitna njena podrška – istakao je Petković.

On je rekao da se parlament Republike Srpske susreće sa raznim izazovima i da je zato parlamentarno iskustvo koje Srbija ima od neprocjenjivog značaja za rad Narodne skupštine Republike Srpske.

U radu Komisije ispred Skupštine Srbije učestvovali su potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, predsjednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Petrović, predsjednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Katarina Rakić.

Učestvovali su i predsjednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Neđo Jovanović.

U ime Skupštine Republike Srpske učestvovali su predsjednica Zakonodavnog odbora i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Dragan Čavić, predsjednik Odbora za privredu i član Odbora za ustavna pitanja Maksim Skoko, predsjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Gordana Tešanović.

Prvo zasjedanja Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske održano je na osnovu Memoranduma o obrazovanju Komisije za saradnju dva parlamenta iz 2018. godine i na osnovu Protokola o saradnji dvije skupštine iz 2008. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO