Hronika

STRAVIČNA NESREĆA U BUDVI Gliser usmrtio ženu, tinejdžeru iz Srbije ODREĐEN PRITVOR

Sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević saslušao je M. S. (17), rođenog u Novom Sadu sa prebivalištem u Beogradu, i odredio mu pritvor do 30 dana.

STRAVIČNA NESREĆA U BUDVI Gliser usmrtio ženu, tinejdžeru iz Srbije ODREĐEN PRITVOR
Foto: Koca Sulejmanović/EPA

On je osumnjičen da je u subotu, na otvorenom moru između Školjića i Mogren plaže gliserom izazvao nesreću u kojoj je nastradala službenica crnogorske policije Maja Šljivančanin (31).

Riječ je o kćerki nekadašnjeg gradonačelnka Žabljaka Isaila Šljivančanina. U istoj nesreći povrijeđen je i njen vjerenik Vladan Stanišić, koji se nalazio sa njom u barci, na koju je naletio gliser. Osmoro putnika na gliseru prošlo je bez povreda, pišu Novosti.

Osim sudije Pavićevića i tužioca, saslušanju su prisustvovali predstavnik Centra za socijalni rad i maloljetnikov otac kao zakonski zastupnik.

Prema saznanjima Novosti, sedamnaestogodišnjak je tokom saslušanja bio u šoku i malo šta je uspio da ispriča sudiji o tome kako je došlo do tragedije.

– Mladić je rekao da nije vidio barku ispred sebe i da ne zna kako se dogodila nesreća. Kazao je i da je prošlog ljeta dobio dozvolu za upravljanje čamcem, koju mu je izdala Lučka kapetanija Kotor – dodaje sagovornik Novosti. Maloljetniku je određeno zadržavanje zbog sumnje da je izvršio teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, kao i izazivanje opšte opasnosti.

Kako se saznaje, vještak pomorske struke tek treba da utvrdi da li je M. S., na osnovu dobijene dozvole, mogao da upravlja gliserom koji je učestvovao u udesu na otvorenom moru.

M. S., koji bi od septembra trebalo da krene u četvrti razred gimnazije u Beogradu, prema prvim rezultatima istrage, iz zasada neutvrđenih razloga, upravljajući gliserom prešao je preko barke u kojoj su se nalazili Vladan Stanišić i Maja Šljivančanin, nakon čega je barka potonula. Oba plovila su se kretala od ostrva Sveti Nikola ka Jazu, a poslije sudara, barka se prepolovila i potonula. Povrijeđeni Stanišić je pokušao da spase djevojku, ali je ona nastradala na mjestu udesa.

Iz Uprave pomorske sigurnosti su saopštili da pružaju svu pomoć kako bi se utvrdilo kako je došlo do nesreće. Načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić kaže da je izuzet snimak plej-beka same pomorske nesreće.

Sudar manje jahte i barke

Posted by Vijesti on Saturday, July 11, 2020

– Mi smo određeni materijal po nalogu nacionalnog istražitelja za pomorske nesreće pripremili i očekujemo zvanični zahtev od Tužilaštva gdje ćemo naravno sve te materijale dati na uvid – kazao je Lukšić.

Pramac bio podignut?

Prvi rezultati istrage ukazuju da bi jedan od uzroka pomorske nesreće mogla da bude neprilagođena brzina glisera koji je udario u barku.

Gliser plovi pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gdje je označen kao motorni čamac. Nezvanično se saznaje i da je gliser najvjerovatnije razvio brzinu od oko 23 čvora na sat, da su se svih osmoro putnika, neposredno prje nesreće, nalazili na krmi, zbog čega je pramac plovila, najvjerovatnije, bio podignut što je smanjilo vidno polje mladiću koji je upravljao.