Svijet

STRUČNJACI JUŽNE KOREJE O VAKCINACIJI "Nema ništa od kolektivnog imuniteta do novembra"

Medicinski stručnjaci saopštili su da Vlada Južne Koreje ne preduzima korake koji su neophodni za postizanje kolektivnog imuniteta na virus korona masovnom vakcinacijom do novembra.

STRUČNJACI JUŽNE KOREJE O VAKCINACIJI "Nema ništa od kolektivnog imuniteta do novembra"
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Oni su rekli da vlasti nisu uspjele da obezbijede dovoljan broj doza vakcine i da su spore u obučavanju zaposlenih za skladištenje, distribuciju i vakcinisanje.

Stručnjaci tvrde da će se teško ostvariti planirani vremenski okvir trenutnom brzinom. Plan vlasti je da se u februaru vakcinišu ključni pojedinci, a da se do septembra vakciniše između 32 i 36 miliona ljudi.

Bivši direktor Korejskog centra za kontrolu i spriječavanje zaraze Džun Bjung Jol izjavio je da će vlastima za ostvarenje plana biti potrebno 4.000 ljekara koji će moći dnevno da prime najmanje 400.000 ljudi.

– Vlada je naredila svim lokalnim upravama da same obezbijede ljudstvo, ali će za vakcinisanje u ruralnim sredinama doći do značajnog nedostatka medicinskog osoblja i infrastrukture – rekao je Džun.

Džun je naglasio da je “realno zaista nemoguće” vakcinisati 400.000 ljudi dnevno.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In istakao je da misli da je moguće najkasnije do novembra steći kolektivni imunitet u zemlji.

Južna Koreja naručila je 106 miliona doza vakcine, što je dovoljno za 56 miliona stanovnika, a u toj zemlji živi 52 miliona ljudi.

Vakcine su naručene od kompanija “Astra Zeneka”, “Fajzer”, “Moderna” i “Jansen”, koja pripada korporaciji “Džonson i Džonson”, a jedan dio će biti obezbijeđen putem programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za nabavku vakcina “Kovaks”.