Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Struju iz BiH izvozilo je 14 kompanija, a ovo je REKORDER

Biznis
Autor:

Foto: screenshot N1

Vuk Hamović

Najveći izvoznik električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine je Vuk Hamović.

Riječ je, zapravo, o njegovim dvijema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i „EFT Bileća“ . Od ukupno 5.200 gigavat časova izvezene električne energije iz BiH, ove dvije su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat časova struje.

Veliki izvoznik struje iz BiH je i privatna kompanija Alpiq Energija BH, koja je izvezla nešto više od 1.000 gigavata struje.

Ukupno je 14 kompanija izvozilo struju iz BiH.

Inače, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom (uvoz/izvoz) daje Državna regulatorna komisija za električnu energiju, a među njima su i Hamovićeve kompanije u BiH.

Upravo Hamović važi za najvećeg investitora u energetski sektor u BiH.

Na konstataciju i pitanje novinara portala “akta” prije dvije godine da važi za najbogatijeg čovjeka u regionu i da li postoji recept uspjeha, Hamović je odgovorio: “Baka mi je uvijek govorila jedno – trebaš da kupiš jeftino, prodaš skupo i paziti da ne pobrkaš. Trik nije struja, nego dobra organizacija posla.”

Bosna i Hercegovina je prošle godine uvezla 3.322 gigivata električne energije.

Među 13 kompanija koje su uvozili struju najveću realizaciju imali si HSE BH Energetsko preduzeće (859 gigavata), GEN-I (794 gigavata), EFT (396 gigavata) i Interenergo (387 gigavata).

Po podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, najveći obim trgovine električnom energijom tradicionalno se obavlja sa Hrvatskom, zatim sa Srbijom i Crnom Gorom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO