Svijet

Student preminuo od umora: Pet noći zaredom strimovao video igrice za mizernu platu

Kineski student i strimer video igrica preminuo je od iscrpljenosti nakon što je pet dana zaredom strimovao na jednoj platformi za lokalnu kompaniju.

IGRAČI VIDEOIGRICA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Student, čije je prezime bilo Li, bio je na posljednjoj godini na Strukovnom i tehničkom koledžu u Pingdingšanu u Henanu, a kineska medijska kompanija ga je angažovala da emituje u okviru stažiranja potrebnog za diplomiranje sljedećeg juna.

Imao je ugovor da emituje uživo 240 sati za samo 26 dana i postavi 15 kratkih klipova kako bi zaradio minimalnu platu od samo 3.000 juana (oko 730 KM).

Pročitajte još

Ubrzano disao u snu

Lijevi ukućani, koji su svi živjeli u iznajmljenoj kući u Džengdžouu, rekli su da su pozvali Hitnu pomoć nakon što su zatekli mladića kako ne reaguje i ubrzano diše u snu.

Zapisi uživo koje je pregledala kineska novinska kuća otkrivaju da je emitovao uživo za “Henan Iihui Kultur Media” od 21:00 do 18:00 pet dana prije smrti 10. novembra.

Njegov otac je rekao da je bio pod pritiskom da pređe u noćnu smjenu kako bi zaradio bolje napojnice.

Kompanija je negirala da je vršila pritisak na njega da radi u noćnim smjenama, ali je jedan predstavnik priznao kineskim medijima da su se mnogi strimeri borili sa ravnotežom između posla i privatnog života dok su radili za njih.

Kompanija ponudila porodici novac

Predstavnik je takođe negirao da je Li bio službeni radnik ili pripravnik, tvrdeći umjesto toga: “Mi obezbjeđujemo lokaciju i uzimamo proviziju od njegovih napojnica, a to je samo jednostavna saradnja”.

Kompanija je navodno ponudila porodici samo 5.000 juana (oko 1.255 KM) “iz humanitarnosti”, ali je insistirala da će svi dalji zahtjevi za kompenzaciju morati da se upućuju legalnim kanalima.

Za sada nije poznato da li će Lijev otac pokrenuti sudski postupak protiv kompanije, ali je rekao da je škola njegovog sina ponudila pomoć i pravnu pomoć, te da se za obeštećenje prijavljuje preko osiguravajućih društava, prenosi Blic.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije